ademwerk

De kracht ademwerk

ADEMWERK IS HOT & HAPPENING!

Heel eerlijk? Voordat ik mijn allereerste ademsessie had ervaren leek ademwerk me eigenlijk helemaal niet zo interessant. Het klonk voor mij altijd een beetje ‘soft’.

Ik had duidelijk geen idee hoe veel power er verborgen lag in mijn eigen ademhaling. Zelden heb ik me zo krachtig en aanwezig gevoeld als na een paar sessies verbonden ademen…

ADEMEN DOE JE MET JE HELE LICHAAM

Een ademsessie voelt in het begin best als hard werken. Voor de vele ‘doeners’ onder ons, zoals ik (en jij misschien ook?), is dat eigenlijk wel prettig.

Waar meditatie vraagt om focus en geduld, kun je in een ademsessie heel actief alle spanning uit je lichaam ontladen. Om vervolgens bijna moeiteloos in die staat van volledige focus en bewustzijnsverruiming te zakken.

AND THAT’S WHERE THE MAGIC HAPPENS…

Lang opgeslagen spanning en overtuigingen kunnen jou eindelijk loslaten. Het is beweging van energie, Qi. En dat ervaar je op alle lagen van je gezondheid: fysiek, emotioneel, spiritueel.

Je hoeft met je hoofd niet eens te begrijpen wat er gebeurt. Je hoeft alleen maar te ademen.

Waarom ademwerk?

… ik adem toch al m’n hele leven?

Dat klopt! En juist daarom is de kans groot dat er heel veel winst te behalen is met bewuster ademen, en het beoefenen van verschillende ademtechnieken. Iets dat je de hele dag doet kun je maar beter zo gezond mogelijk doen.

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN

  • pijn in je schouders en nek
  • vermoeidheid
  • een gejaagd gevoel, hartkloppingen
  • slaap je slecht?
  • kun je moeilijk ontspannen?

Komt dit je bekend voor? Dan is de kans groot dat je sneller ademt dan nodig. Het goede nieuws is dan ook dat je dit vrij gemakkelijk kunt verbeteren met ademoefeningen.

ADEMWERK ~ BREATHWORK

Het vertragen van je adem kan je direct helpen ontspannen wanneer je gestresst bent. Er is een grote diversiteit aan ademoefeningen waarmee je je dagelijkse adempatroon kunt verbeteren. Dit heeft direct effect op je gezondheid.

VERBONDEN ADEMEN

Een stap verder is proceswerk, bijvoorbeeld door de ‘bewust verbonden ademhaling’. Dit is een techniek die het mogelijk maakt om emotionele en fysieke spanningen op alle lagen los te laten. Door actief in een bepaald ritme te blijven ademen kom je in een flow van verhoogde frequentie waarin opgeslagen spanning in je lijf jou loslaat. Het mooie aan ademwerk is dat de adem zelf het werk doet.

Hierin faciliteer ik je graag tijdens individuele ademsessies in m’n studio.

DE ADEMSESSIE

Een afspraak duurt gemiddeld 90 minuten. Om te beginnen bespreken we je eventuele klachten, en jouw persoonlijke intentie voor je sessie. Wat maakt het voor jou de moeite waard om hier te komen ademen?

Tijdens de sessie lig je comfortabel op een matras. Ik begeleid je om zo veel mogelijk in je lijf te ontspannen en ruimte te maken voor je ademhaling. Bewust verbonden ademen is best hard werken, en er kunnen emoties loskomen. Na gemiddeld 40 minuten volgt de fase van diepe ontspanning. That’s when the magic happens… 

Het aantal sessies dat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken is per persoon verschillend. Gemiddeld beginnen mensen met 5 sessies, verspreid over een aantal weken. Daarbij krijg je oefeningen om tussen de begeleide sessies met je proces verder te gaan. Kijk hier voor tarieven.

Het mooie van ademen is: je doet het helemaal zelf.

Tijdens de sessies begeleid ik je om dieper te gaan en los te laten. Thuis kun je hiermee verder en genieten van de helende werking van je adem.

Je adem en je gezondheid

Je ademhaling wordt aangestuurd vanuit je autonome zenuwstelsel. Net als bijvoorbeeld het verteren van je voedsel, het reguleren van je lichaamstemperatuur en het genezen van je huid. Dit zijn processen waar je niet over na hoeft te denken als je geluk hebt. Maar dat betekent zeker niet dat je er geen invloed op hebt!

RUSTIGE ADEMHALING → RUSTIGE HARTSLAG → KALME GEEST

In het algemeen heb je een gezond adempatroon wanneer je:

  1. in- en uitademhaling nauwelijks hoorbaar is
  2. ontspannen in- en uitademt door je neus
  3. ontspannen inademt vanuit je buik: je buik zet uit bij de inademing, en valt bij de uitademing weer in
  4. in rust een ademfrequentie hebt van 6 tot 10 keer per minuut
  5. geen grote teugen in- en uitademt (een gezonde ‘diepe’ inademing betekent diep in de longen, dus niet een volle teug)
  6. ook ‘s nachts ademt door je neus, met je mond gesloten

JE ADEM EN STRESS

Er zijn allerlei factoren die je adempatroon beïnvloeden zoals voeding, wel of niet voldoende bewegen, (over)gewicht, een griep of een flinke verkoudheid, en natuurlijk: allerlei vormen van stress.

Zoals ook de Chinese geneeskunde laat zien: gedachten en emoties beïnvloeden je gezondheid en welzijn. Lange periodes van stress, verdriet of frustratie kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, een slechte stoelgang enzovoorts. En dit heeft effect op je ademhaling. Wanneer het langer aanhoudt kun je chronisch minder optimaal gaan ademen. En dit kan ervoor zorgen dat je je sneller nerveus voelt, waardoor je weer minder goed gaat ademen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

DE FYSIOLOGIE VAN ADEMEN

OVER LUCHT, ZUURSTOF EN KOOLZUUR

(met dank aan het boek Verademing van Koen de Jong en Bram Bakker – Hoofdstuk 1: Fysiologie)

Om het belang van een rustige ademhaling goed te begrijpen neem ik je eerst mee in een les fysiologie:

  • De lucht om ons heen bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 21% is zuurstof (O2). De rest is waterdamp, koolstofdioxide (CO2) (0,03%, ook wel koolzuur, kooldioxide genoemd) en nog wat gassen. Via de luchtpijp gaat de lucht naar je bronchiën en dan naar de longblaasjes (alveoli). Stikstof gaat niet door, die adem je uit.
  • Van die 21% zuurstof adem je 16% direct weer uit, 5% verbruikt je lichaam. Je longen hebben een capaciteit van 5 tot 7 liter. In rust gebruik je minder dan 10% van die capaciteit, mits je rustig ademt.
  • De longblaasjes zitten dicht tegen de bloedvaten. De wand van de blaasjes is zo dun dat zuurstof gemakkelijk vanuit de longblaasjes naar het bloed kan. Het bloed transporteert de zuurstof verder naar alle cellen in je hele lichaam, en neemt CO2 vanuit je lichaam mee terug om weer af te geven aan de longen.

Voor de beelddenkers: check deze video van JufDanielle

GASWISSELING: HERSTEL VAN DE BALANS

Je ademt zuurstof in, koolzuur uit. Koolzuur is niet zomaar een afvalproduct; het is een gas dat een essentiële rol speelt in de zuurstofopname in je cellen. De ideale verhouding tussen deze twee gassen in je bloed is 3:2. Het is belangrijk dat er voldoende koolzuur in je bloed is, bijvoorbeeld om je vaten goed open te houden voor een goede doorbloeding.

De verhouding zuurstof-koolzuur in je longen is gelijk aan de verhouding zuurstof-koolzuur in je bloed. Lucht die je inademt is zuurstofrijk en koolzuurarm. Wanneer je bij een inademing je longen vult met deze koolzuurarme lucht, gaat vanuit je bloed koolzuur je longen in. Tijdens de uitademing vindt de gaswisseling plaats tussen je longen en je bloed – dit is het moment waarop de verhouding zuurstof-koolzuur weer in balans wordt gebracht.

pH WAARDE

pH is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing: een pH waarde van je bloed tussen 7,37 en 7,44 is normaal. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7.

  • Is het koolzuur in je bloed te laag, dan is de pH waarde te hoog – je wordt minder zuur en meer basisch (ook wel alkalisch genoemd)
  • Door te overademen, te veel te hijgen, adem je veel koolzuur uit en gaat de pH omhoog.
  • Chronisch verhoogde pH kan leiden tot veel klachten zoals maag- en darmklachten en hartritmestoornissen.
  • Door rustige ademhaling, een lange uitademing of door je ademhaling bewust vast te zetten (=retentie) gaat je lichaam compenseren (gaswisseling). De pH waarde gaat omlaag en je komt terug in balans.

DE ADEMPRIKKEL

Wanneer de koolzuurconcentratie in je bloed te laag is, zal er vanuit de amygdala in je brein een signaal komen naar je ademspieren: er moet geademd worden. Bij een langdurig verhoogde pH kan die prikkel ‘erg scherp afgesteld’ staan. Je hebt dan snel een gevoel dat je moet ademen, wat weer overademen tot gevolg kan hebben.

MAAK RUIMTE VOOR JE ADEM

In deze video is goed te zien dat ademen voor enorm veel beweging zorgt in je lichaam. Niet alleen in je borstkas, maar in je hele romp. Wanneer je inademt zuig je je longen vol lucht. Ze zetten uit, en hebben dus meer ruimte nodig. Je middenrif beweegt daarom bij de inademing naar beneden, en duwt de onderliggende organen zoals je lever, je maag, je darmen, naar beneden; de buikholte in.

Zo zie je ook duidelijk hoe belangrijk een ontspannen, zachte buik is. Natuurlijk adem je geen lucht in je buik, maar een zachte buik geeft ruimte aan de adem.

ADEM DOOR DE NEUS

Wanneer je rustig inademt door je neus, adem je bijna vanzelf diep in de buik. Adem je door je mond, dan blijft de adem bijna automatisch hoog in de borst. Probeer maar eens, je voelt meteen het verschil. Daarbij kan de neus de lucht verwarmen, filteren en bevochtigen. Het belang van ademen door de neus is groter dan je denkt. Overdag, en ook ‘s nachts.

VERBETER JE ADEMPATROON, VERBETER JE GEZONDHEID

Een rustig adempatroon is dus super belangrijk voor je gezondheid op de lange termijn! Er zijn verschillende ademtechnieken die je kunnen helpen om een gezond, rustig adempatroon te bereiken.

MIJN FAVORIETE BOEKEN OVER DE KRACHT VAN DE ADEM

Over ademen zijn boeken vol geschreven. Hieronder vind je een aantal titels die ik je van harte aanbeveel. Met één waarschuwing: de kans is groot dat je na het lezen van deze boeken het ademvirus net zo te pakken hebt als ik.

Het nieuwe ademen, James Nestor
De weg naar een betere en sterkere ademhaling.

Adem in, adem uit. Herhaal 25.000 keer.

Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Onderzoek toont aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen. Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Verademing, Bram Bakker en Koen de Jong

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en ze verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet meer. In Verademing beschrijven we verschillende manieren om te ontspannen. Met verschillende oefeningen waar je meteen mee aan de slag kunt. Ben je vaak moe? Dan moedigen we je ook aan om gedoseerd te sporten. Door sporten te combineren met diepe ontspanning herwin je energie. In dit boek leggen we uit hoe je dat kunt doen. Duizenden mensen gingen je voor. In deze geheel herziene versie van deze bestseller over ademhaling (meer dan 50.000 exemplaren verkocht) hebben we ons boek Sporten voor beginners geïntegreerd en aangevuld. Bram Bakker (1963) is psychiater en publicist. Hij promoveerde op de behandeling van paniekaanvallen (voorheen het hyperventilatiesyndroom). In zijn vrije tijd loopt hij graag hard, en hij is een van de drijvende krachten achter de opleiding Runningtherapie, een opleiding die behandelaars helpt om hardlopen in te zetten bij depressieve patiënten. Koen de Jong (1979) is initiatiefnemer van www.sportrusten.nl, een website over ademhaling, hardlopen en wielrennen. Hij schreef diverse boeken waaronder een internationale bestseller over Iceman Wim Hof, Koud kunstje, en De Hardlooprevolutie met Stans van der Poel.

Boek: Ontdek de kracht van ademen

Ontdek de kracht van ademen, Mr. Breath

In ‘Ontdek de kracht van ademen’ leert Mr. Breath ons dat de adem onze belangrijkste energiebron is. Niets is zo veelzijdig en effectief als bewust ademhalen. Je leert o.a. over de relatie tussen ademhaling en burn-out en hoe je door bewuste ademhaling kunt zorgen voor meer vitaliteit, meer ontspanning en een leeg hoofd.

Met de praktische tools van Mr. Breath neem je zelf het heft in handen, met direct resultaat: van diepe ontspanning voor het slapen tot een energieboost voor betere prestaties. ‘Mr. Breath is de Erik Scherder van de ademhaling.’ – Koen de Jong, auteur van meerdere sportboeken

‘Ademen bracht me uit m’n hoofd, bij me thuis in m’n hart en ik heb mezelf (weer) ontmoet.’ – Reactie van een deelnemer uit de praktijk van Mr. Breath

Rob Koning (47) runt de adempraktijk “Mr. Breath’ in Amsterdam en is autoriteit op het gebied van ademhaling. Hij coacht mensen met stress-gerelateerde klachten en geeft trainingen in het bedrijfsleven. Hij spreekt een breed publiek aan.

Zuurstofwinst, Marion Meesters

Bij ademen is het principe ‘minder is meer’ van toepassing. Door minder lucht op te nemen wordt zuurstof beter afgeleverd aan de spieren, de organen en de weefsels. Zuurstofwinst geeft je de kennis en de vaardigheden om de zuurstofvoorziening van je lichaam te optimaliseren, met als gevolg een betere gezondheid in het algemeen en grotere sportprestaties in het bijzonder. VIER BEWEZEN VOORDELEN VAN OXYGEN ADVANTAGE Haal meer uit je trainingen door minder zwaar te ademen Ervaar de effecten van hoogtetraining, gratis en gewoon hier in Nederland Verbeter je energie, je concentratie en je mentale focus Word gezonder, fitter en presteer beter Patrick McKeown is opgeleid tot ademhalingsdeskundige door Dr. Konstantin Buteyko. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Buteykomethode en heeft wereldwijd met duizenden cliënten gewerkt. Het Oxygen Advantageprogramma heeft hij speciaal ontwikkeld om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren. Marion Meesters is gecertificeerd als Oxygen Advantage-instructeur. Daarnaast is zij ChiRunning/ChiWalking-instructeur en Energy Control-coach. Zij vertaalde diverse boeken op het gebied van ChiRunning en ChiWalking en schreef het boek De Kracht van ChiRunning.
Zullen we er samen voor zorgen dat jij je energie weer voelt stromen?

Het leven is nog leuker als je je goed voelt! 

BREATHWORK

Haal Het Beste Uit Je Ademhaling

Ademwerk, of breathwork, is hot and happening! En terecht, want het verbeteren van je adempatroon lijkt de missing link als het gaat om onze gezondheid.

HEB JIJ LAST VAN:

  • pijn in je nek en schouders
  • vermoeidheid
  • een gejaagd gevoel, hartkloppingen
  • slaap je slecht?
  • kun je moeilijk ontspannen?

Dan is de kans groot dat je sneller ademt dan nodig. Het goede nieuws is dat je dit vrij snel en voelbaar kunt verbeteren met ademoefeningen.

Op deze pagina lees je hoe je ademhaling werkt, en je gaat begrijpen waarom een gezond ademritme zo belangrijk voor je is.

Ik laat je zien hoe ik jou kan helpen om je ademhaling te verbeteren. Met individuele ademsessies in de studio en ademoefeningen voor thuis. Zodat je weer de energie gaat krijgen voor alles wat je graag doet!

Wil je weten hoe mijn eerste ervaring met ademwerk was? Ook dat lees je hier. En als jij het ademvirus intussen ook te pakken hebt, scroll dan straks naar beneden voor mijn favoriete boekentips. Enjoy!

Je ademhaling wordt aangestuurd vanuit je autonome zenuwstelsel. Net als bijvoorbeeld het verteren van je voedsel, het reguleren van je lichaamstemperatuur en het genezen van je huid. Dit zijn processen waar je niet over na hoeft te denken als je geluk hebt. Maar dat betekent zeker niet dat je er geen invloed op hebt!

RUSTIGE ADEMHALING → RUSTIGE HARTSLAG → KALME GEEST

In het algemeen heb je een gezond adempatroon wanneer je:

  1. in- en uitademhaling nauwelijks hoorbaar is
  2. ontspannen in- en uitademt door je neus
  3. ontspannen inademt vanuit je buik: je buik zet uit bij de inademing, en valt bij de uitademing weer in
  4. in rust een ademfrequentie hebt van 6 tot 10 keer per minuut
  5. geen grote teugen in- en uitademt (een gezonde ‘diepe’ inademing betekent diep in de longen, dus niet een volle teug)
  6. ook ‘s nachts ademt door je neus, met je mond gesloten

MEER OVER ADEMEN DOOR DE NEUS

Wanneer je rustig inademt door je neus, adem je bijna vanzelf diep in de buik. Adem je door je mond, dan blijft de adem bijna automatisch hoog in de borst. Probeer maar eens, je voelt meteen het verschil. Daarbij kan de neus de lucht verwarmen, filteren en bevochtigen. Het belang van ademen door de neus is groter dan je denkt.

Overdag, en ook ‘s nachts. Dit is waarom het slapen met een dichtgeplakte mond zo populair is; het kan er voor zorgen dat je minder of niet meer snurkt. Daardoor sta jij uitgerust op, en je partner ook!

JE ADEM EN STRESS

Er zijn allerlei factoren die je adempatroon beïnvloeden zoals voeding, wel of niet voldoende bewegen, (over)gewicht, een griep of een flinke verkoudheid, en natuurlijk: allerlei vormen van stress. Stress van buitenaf door bijvoorbeeld straling en vervuiling in de lucht, of stress door een te volle agenda.

Zoals ook de Chinese geneeskunde laat zien: gedachten en emoties beïnvloeden je gezondheid en welzijn. Lange periodes van stress, verdriet of frustratie kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, een slechte stoelgang enzovoorts. En dit heeft effect op je ademhaling. Wanneer het langer aanhoudt kun je chronisch minder optimaal gaan ademen. En dit kan ervoor zorgen dat je je sneller nerveus voelt, waardoor je weer minder goed gaat ademen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

DE FYSIOLOGIE VAN ADEMEN: OVER LUCHT, ZUURSTOF EN KOOLZUUR

(met dank aan het boek Verademing van Koen de Jong en Bram Bakker – Hoofdstuk 1: Fysiologie)

Om het belang van een rustige ademhaling goed te begrijpen; deze les fysiologie:

  • De lucht om ons heen bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 21% is zuurstof (O2). De rest is waterdamp, koolstofdioxide (CO2) (0,03%, ook wel koolzuur, kooldioxide genoemd) en nog wat gassen. Via de luchtpijp gaat de lucht naar je bronchiën en dan naar de longblaasjes (alveoli). Stikstof gaat niet door, die adem je uit.
  • Van die 21% zuurstof adem je 16% direct weer uit, 5% verbruikt je lichaam. Je longen hebben een capaciteit van 5 tot 7 liter. In rust gebruik je minder dan 10% van die capaciteit, mits je rustig ademt.
  • De longblaasjes zitten dicht tegen de bloedvaten. De wand van de blaasjes is zo dun dat zuurstof gemakkelijk vanuit de longblaasjes naar het bloed kan. Het bloed transporteert de zuurstof verder naar alle cellen in je hele lichaam, en neemt CO2 vanuit je lichaam mee terug om weer af te geven aan de longen.

GASUITWISSELING: HERSTEL VAN DE BALANS

Je ademt zuurstof in, koolzuur uit. Koolzuur is niet zomaar een afvalproduct; het is een gas dat een essentiële rol speelt in de zuurstofopname in je cellen. De ideale verhouding tussen deze twee gassen in je bloed is 3:2. Het is belangrijk dat er voldoende koolzuur in je bloed is, bijvoorbeeld om je vaten goed open te houden voor een goede doorbloeding.

De verhouding zuurstof-koolzuur in je longen is gelijk aan de verhouding zuurstof-koolzuur in je bloed. Lucht die je inademt is zuurstofrijk en koolzuurarm. Wanneer je bij een inademing je longen vult met deze koolzuurarme lucht, gaat vanuit je bloed koolzuur je longen in. Tijdens de uitademing vindt de gaswisseling plaats tussen je longen en je bloed – dit is het moment waarop de verhouding zuurstof-koolzuur weer in balans wordt gebracht.

pH WAARDE

pH is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing: een pH waarde van je bloed tussen 7,37 en 7,44 is normaal. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7.

  • Is het koolzuur in je bloed te laag, dan is de pH waarde te hoog – je wordt minder zuur en meer basisch (ook wel alkalisch genoemd)
  • Door te overademen, te veel te hijgen, adem je veel koolzuur uit en gaat de pH omhoog.
  • Chronisch verhoogde pH kan leiden tot veel klachten zoals maag- en darmklachten en hartritmestoornissen.
  • Door rustige ademhaling, een lange uitademing of door je ademhaling bewust vast te zetten (=retentie) gaat je lichaam compenseren (gaswisseling). De pH waarde gaat omlaag en je komt terug in balans.

DE ADEMPRIKKEL

Wanneer de koolzuurconcentratie in je bloed te laag is, zal er vanuit de amygdala in je brein een signaal komen naar je ademspieren: er moet geademd worden. Bij een langdurig verhoogde pH kan die prikkel ‘erg scherp afgesteld’ staan. Je hebt dan snel een gevoel dat je moet ademen, wat weer overademen tot gevolg kan hebben.

MAAK RUIMTE VOOR JE ADEMHALING

In deze video kun je mooi zien dat ademen voor enorm veel beweging zorgt in je lichaam. Niet alleen in je borstkas, maar in je hele romp. Wanneer je inademt zuig je je longen vol lucht. Ze zetten uit, en hebben dus meer ruimte nodig. Je middenrif beweegt daarom bij de inademing naar beneden, en duwt de onderliggende organen zoals je lever, je maag, je darmen, naar beneden; de buikholte in.

Zo zie je ook duidelijk hoe belangrijk een ontspannen, zachte buik is. Natuurlijk adem je geen lucht in je buik, maar een zachte buik geeft ruimte aan de adem.

Het vertragen van je adem kan je direct helpen ontspannen wanneer je gestresst bent. Er is een grote diversiteit aan ademoefeningen waarmee je je dagelijkse adempatroon kunt verbeteren. Dit heeft direct effect op je gezondheid.

VERBONDEN ADEMEN

Een stap verder is proceswerk, bijvoorbeeld door de ‘bewust verbonden ademhaling’. Dit is een techniek die het mogelijk maakt om emotionele en fysieke spanningen op alle lagen los te laten. Door actief in een bepaald ritme te blijven ademen kom je in een flow van verhoogde frequentie waarin opgeslagen spanning in je lijf jou loslaat. Het mooie aan ademwerk is dat de adem zelf het werk doet.

JE ADEMSESSIE

Een afspraak duurt gemiddeld 90 minuten. Draag lekker loszittende kleding en ook een paar dikke sokken is een aanrader.

Om te beginnen bespreken we eventuele klachten die je ervaart, en jouw persoonlijke intentie voor je sessie. Wat maakt het voor jou de moeite waard om hier te komen ademen?

Tijdens de sessie lig je comfortabel op een matras. Ik begeleid je om zo veel mogelijk in je lijf te ontspannen en ruimte te maken voor je ademhaling.

Bewust verbonden ademen is in het begin best hard werken, en er kunnen emoties loskomen. Na gemiddeld 40 minuten volgt de fase van diepe ontspanning. That’s when the magic happens…

HOE VAAK MOET IK KOMEN?

Het aantal sessies dat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken is per persoon verschillend. Gemiddeld beginnen mensen met 5 sessies, verspreid over een aantal weken.

Daarnaast krijg je oefeningen mee om tussen de begeleide sessies thuis met je proces verder te gaan.

HET MOOIE VAN ADEMEN IS: JE DOET HET HELEMAAL ZELF

Tijdens de sessies begeleid ik je om dieper te gaan en los te laten. Thuis kun je hiermee verder en genieten van de helende werking van je adem.

Kijk hier voor tarieven.

MIJN EERSTE SESSIE

“Ademsessies zijn actief ~ voor een ‘doener’ zoals ik is dat best prettig.”

Heel eerlijk? Voordat ik mijn allereerste ademsessie had ervaren leek ademwerk me eigenlijk helemaal niet zo interessant. Het klonk voor mij altijd een beetje ‘soft’.

Ik had duidelijk geen idee hoe veel power er verborgen lag in mijn eigen ademhaling.

“Zelden voelde ik me zo krachtig en aanwezig als na een paar sessies verbonden ademen.” 

Waar meditatie vraagt om focus en geduld, kun je in een ademsessie heel actief alle spanning uit je lichaam ontladen. Om vervolgens bijna moeiteloos in die staat van volledige focus en bewustzijnsverruiming te zakken.

And that’s when the magic happened…

Lang opgeslagen spanning en overtuigingen lieten een klein beetje los. Met tranen en ook lachen. Maar ik voelde vooral heel veel ruimte en een bijzondere ‘frequentie’, een trilling. De beweging van energie, qi. En dat ervaarde ik op alle lagen: fysiek, emotioneel, spiritueel.

Ik hoefde het met m’n hoofd niet eens te begrijpen. Ik hoefde alleen maar te ademen.

Wil jij je ook weer energiek en ‘helemaal aanwezig’ voelen? 

MIJN FAVORIETE BOEKEN OVER DE KRACHT VAN DE ADEM

Over ademen zijn boeken vol geschreven. Hieronder vind je een aantal titels die ik je van harte aanbeveel. Met één waarschuwing: de kans is groot dat je na het lezen van deze boeken het ademvirus net zo te pakken hebt als ik.

Het nieuwe ademen, James Nestor
De weg naar een betere en sterkere ademhaling.

Adem in, adem uit. Herhaal 25.000 keer.

Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Onderzoek toont aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen. Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Verademing, Bram Bakker en Koen de Jong

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en ze verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet meer. In Verademing beschrijven we verschillende manieren om te ontspannen. Met verschillende oefeningen waar je meteen mee aan de slag kunt. Ben je vaak moe? Dan moedigen we je ook aan om gedoseerd te sporten. Door sporten te combineren met diepe ontspanning herwin je energie. In dit boek leggen we uit hoe je dat kunt doen. Duizenden mensen gingen je voor. In deze geheel herziene versie van deze bestseller over ademhaling (meer dan 50.000 exemplaren verkocht) hebben we ons boek Sporten voor beginners geïntegreerd en aangevuld. Bram Bakker (1963) is psychiater en publicist. Hij promoveerde op de behandeling van paniekaanvallen (voorheen het hyperventilatiesyndroom). In zijn vrije tijd loopt hij graag hard, en hij is een van de drijvende krachten achter de opleiding Runningtherapie, een opleiding die behandelaars helpt om hardlopen in te zetten bij depressieve patiënten. Koen de Jong (1979) is initiatiefnemer van www.sportrusten.nl, een website over ademhaling, hardlopen en wielrennen. Hij schreef diverse boeken waaronder een internationale bestseller over Iceman Wim Hof, Koud kunstje, en De Hardlooprevolutie met Stans van der Poel.
Boek: Ontdek de kracht van ademen

Ontdek de kracht van ademen, Mr. Breath

In ‘Ontdek de kracht van ademen’ leert Mr. Breath ons dat de adem onze belangrijkste energiebron is. Niets is zo veelzijdig en effectief als bewust ademhalen. Je leert o.a. over de relatie tussen ademhaling en burn-out en hoe je door bewuste ademhaling kunt zorgen voor meer vitaliteit, meer ontspanning en een leeg hoofd.

Met de praktische tools van Mr. Breath neem je zelf het heft in handen, met direct resultaat: van diepe ontspanning voor het slapen tot een energieboost voor betere prestaties. ‘Mr. Breath is de Erik Scherder van de ademhaling.’ – Koen de Jong, auteur van meerdere sportboeken

‘Ademen bracht me uit m’n hoofd, bij me thuis in m’n hart en ik heb mezelf (weer) ontmoet.’ – Reactie van een deelnemer uit de praktijk van Mr. Breath

Rob Koning (47) runt de adempraktijk “Mr. Breath’ in Amsterdam en is autoriteit op het gebied van ademhaling. Hij coacht mensen met stress-gerelateerde klachten en geeft trainingen in het bedrijfsleven. Hij spreekt een breed publiek aan.

Zuurstofwinst, Marion Meesters

Bij ademen is het principe ‘minder is meer’ van toepassing. Door minder lucht op te nemen wordt zuurstof beter afgeleverd aan de spieren, de organen en de weefsels. Zuurstofwinst geeft je de kennis en de vaardigheden om de zuurstofvoorziening van je lichaam te optimaliseren, met als gevolg een betere gezondheid in het algemeen en grotere sportprestaties in het bijzonder. VIER BEWEZEN VOORDELEN VAN OXYGEN ADVANTAGE Haal meer uit je trainingen door minder zwaar te ademen Ervaar de effecten van hoogtetraining, gratis en gewoon hier in Nederland Verbeter je energie, je concentratie en je mentale focus Word gezonder, fitter en presteer beter Patrick McKeown is opgeleid tot ademhalingsdeskundige door Dr. Konstantin Buteyko. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Buteykomethode en heeft wereldwijd met duizenden cliënten gewerkt. Het Oxygen Advantageprogramma heeft hij speciaal ontwikkeld om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren. Marion Meesters is gecertificeerd als Oxygen Advantage-instructeur. Daarnaast is zij ChiRunning/ChiWalking-instructeur en Energy Control-coach. Zij vertaalde diverse boeken op het gebied van ChiRunning en ChiWalking en schreef het boek De Kracht van ChiRunning.