op zoek naar de ware nachtrust

EEN GESPREK MET CLIFF MUSKIET

De meeste mensen verheugen zich er op; aan het eind van de dag dat lekkere bed in duiken en op vrije dagen heerlijk uitslapen. Het is niet alleen fijn, het is onmisbaar voor een goede gezondheid. Maar wat als slapen niet vanzelf gaat? Bijvoorbeeld omdat jij werkt wanneer iedereen in bed ligt. Of omdat het je simpelweg niet lukt?

Cliff is een dierbare vriend van me. We hebben elkaar een slordige dertig jaar geleden leren kennen bij KLM. Cliff was al langer steward toen ik tijdens één van mijn eerste reizen als stewardess bij hem in de bemanning terecht kwam.

Sindsdien hebben we allebei veel van de wereld gezien en ook samen te gekke reizen gemaakt. Naar de piramides in Egypte, Oud en Nieuw in Azië, touren door Australië en nachten op stap in Rio de Janeiro, we hebben het allemaal gedaan.

AVONTUUR EN SLAPELOZE NACHTEN

Ik kan me ook heel wat nachten herinneren waarin ik wakker lag in een hotelkamer aan de andere kant van de wereld. En dan kwam onvermijdelijk het geritsel van een briefje dat onder mijn deur werd geschoven: Cliff; of ik ook wakker was. Dan bestelden we roomservice en gingen we lekker film kijken. Het hoorde er gewoon bij. We waren jong, en de wereld lag aan onze voeten.

Voor Cliff werden die slapeloze nachten echter een  structureel probleem, ook thuis. Van insomnia kun je behoorlijk verdrietig en wanhopig worden. Het was dan ook aanleiding voor een zoektocht naar de oorzaak en de oplossing. In deze podcast vertelt hij er alles over. Cliff noemt zichzelf nog steeds niet de beste slaper. Maar hij heeft zijn weg gevonden.

Over 29 minuten weet jij dit ook!

Ben je gefrustreerd omdat je steeds slechter slaapt? Luister naar het verhaal van Cliff waarin hij zijn inzichten met je deelt. Zijn weg naar beter slapen.

wandel tijdens de podcast ~ 4.000 stappen naar beter slapen

Dit jaar is Nederland massaal aan het wandelen geslagen. En wandelen, dat is 1 van mijn tips om je te helpen je hoofd te legen voor het slapen gaan. Dus, pak je koptelefoon, doe een lekker dikke jas aan en ga naar buiten. Bij een gemiddeld wandeltempo zet je in een half uur 4.000 stappen, dus straks ben je wijzer én heb jij een groot deel van je dagelijkse beweging op je teller staan!

REIZEN EN GEZONDHEID

Reizen is voor mij en voor heel veel mensen misschien wel het mooiste wat er is. Wat is onze planeet mooi, boeiend, verrassend, en wat is het heerlijk om on the move te zijn, de vrijheid, het avontuur.

Al dat reizen is wel een behoorlijke belasting voor je gezondheid, en zoals we ons steeds meer bewust zijn, ook een belasting voor onze prachtige planeet. Voor veel mensen die werken in de luchtvaart  zijn klachten zoals rugpijn meer regel dan uitzondering. En ook darmproblemen, hoofdpijn, onregelmatige cyclus zijn aan de orde van de dag. En slaapproblemen.

CLIFF OP ZOEK NAAR NACHTRUST

Al sinds hij een kleine jongen was, was Cliff betoverd door de magie van de luchtvaart. Hij genoot met volle teugen van zijn baan bij KLM, maar de impact op zijn gezondheid was zwaar. Maar na 8 jaren worstelen met slapeloosheid besloot hij om zijn geliefde leven aan boord te verruilen voor een baan ‘op de grond’. De regelmaat van elke dag in je eigen bed slapen deed hem goed, maar hij kwam er achter dat het niet voldoende was om zijn slaapproblemen op te lossen. Hij moest verder graven en zijn ‘demonen’ aankijken. Met behulp van therapie en volharding is het hem gelukt om langzaam te zorgen voor die nodige rust in zijn hoofd en in zijn hart.

HOU VAN JEZELF, ZORG GOED VOOR JEZELF

Na een aantal jaren durfde hij het zelfs weer aan om te gaan vliegen. Intussen noemt hij zich nog steeds niet de beste slaper, maar de tijd van eindeloos slapeloze nachten is achter hem. Hij heeft zijn balans gevonden.

De les die hij hieruit heeft geleerd is dat het onregelmatige leven niet voor de volle 100% debet was aan zijn insomnia. “Vaak denken we dat de oorzaken van onze problemen buiten ons liggen, of in mijn geval in het vele reizen. Maar het is een optelsom, zo binnen zo buiten. En als je aan één kant je balans verstoort, wees er dan extra alert op om in andere gebieden van je leven je zaken op orde te hebben. Heb je een onregelmatig leven, kies er dan bijvoorbeeld voor om extra gezond te eten. Zorg goed voor jezelf, en leer om van jezelf te houden.”

CHINESE GENEESKUNDE EN SLAAP

Chinese geneeskunde kijkt naar de natuur om onze gezondheid te begrijpen. En de natuur is voortdurend in beweging, beweging tussen Yin en Yang. De natuur heeft een ritme, het ritme van dag en nacht, het ritme van de seizoenen. En wij als mens zijn daar deel van. Hoe meer we leven in het ritme van onze natuur, hoe beter dit is voor onze gezondheid. Voor je lichaam, maar ook voor je geest. En dit geldt ook voor onze kwaliteit van slapen.

In de Chinese filosofie is de geest een aspect dat is verbonden met ons hart, en met ons bloed. Om rust en ontspanning te kunnen ervaren, ook in de nacht, de Yinne tijd, is de kwaliteit van ons bloed belangrijk. De geest rust in de nacht namelijk ‘in een bedje van bloed’. De geest (Yang) en de kwaliteit van ons bloed (Yin) dienen dus in harmonie te zijn, in balans. Kort gezegd betekent dit dat er voor een goede slaap voldoende balans moet zijn tussen de gezondheid van je lichaam en de hoeveelheid dingen die je aan je hoofd hebt.

HOE SLAAP JIJ?

Slapeloosheid heeft heel veel verschillende en individuele oorzaken, en als je slaapproblemen hebt raad ik je echt aan om een acupuncturist of andere behandelaar in natuurlijke geneeswijzen te bezoeken. In mijn praktijk hoor ik steeds terug dat wanneer fysieke of emotionele klachten oplossen, mensen ook weer lekker gaan slapen. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts.

MET DEZE GEWOONTES VERBETER JE JE NACHTRUST

I ~ rust in je ritme
II ~ rust in je hoofd
III ~ rust in je slaapkamer

Veel van je gewoontes hebben invloed op je nachtrust. Ik heb een aantal suggesties voor je onder elkaar gezet in drie categorieën. Geen rocket science, maar soms zien we de meest voor de hand liggende oplossingen juist over het hoofd. Kies iets dat haalbaar voor je is, één ding tegelijk. Ga niet alles in één keer veranderen, want dan krijg je juist stress. En dan lig je daar weer wakker van, dat willen we niet…

I ~ ritme

Zoals alles in de natuur hebben ook wij als mens een ritme, en wij varen er wel bij als we hier rekening mee houden. Zoals het ritme van dag en nacht. Echter, in ons moderne leven lijkt ons leven soms wel één grote dag. Er is altijd wel licht aan. Terwijl het juist zo heilzaam is om in de avond je Yange tempo te verlagen en rustig toe te leven naar de Yinne nacht. Brendon Burchard zegt dat lekker duidelijk in: 3, 2, 1 sleep:

3 uur voor je gaat slapen: niet eten

Voor het verteren van je eten is activiteit nodig, terwijl je rust nodig hebt om te slapen. Dus, als je niet lekker slaapt, kijk dan eens bewust naar hoe laat je eet, en hoe veel. Ik hoor in mijn praktijk vaak dat mensen beter gaan slapen als ze in de avond minder, minder zwaar en minder laat eten.

En let op wat je drinkt. Van een paar glazen wijn val je als een blok in slaap, om na een paar uur klaarwakker te worden én te blijven. Want je lichaam is keihard bezig om die alcohol weg te werken. Dat je van koffie ook wakker blijft weet je natuurlijk, maar drink ook geen liter water of thee in de avond. Dan word je weer wakker omdat je moet plassen. En matig sowieso met gemberthee; dat is heel verwarmend en kan op een bepaalde leeftijd zelfs zorgen voor opvliegers. Lees: wakker liggen, dekbed er af, dekbed er op… ellende.

2 uur voor je gaat slapen: niet werken

Zeker in dit jaar waarin we massaal thuis werken, is de verleiding groot om maar door te gaan. Je hebt waarschijnlijk een comfortabele werkplek ingericht thuis. Maar veel mensen geven aan dat ze meer uren zijn gaan werken. Je blijft bereikbaar, je wilt nog even afmaken waar je mee bezig was. Leer jezelf de gewoonte aan om op een afgesproken tijd te stoppen, je laptop dicht te klappen en je werkdag te beëindigen. Spreek dit desnoods af met je huisgenoten en met je collega’s. Reageer niet meer op mails, want die geven je weer nieuw werk of je gaat er op z’n minst over nadenken. En je wilt juist rust in je hoofd!

1 uur voor je gaat slapen: geen scherm

Het is geen nieuws dat computerschermen ons wakker houden. Chinees gezegd consumeert het licht van je scherm lever yin. En zoals je hebt gelezen heb je juist Yin nodig om te kunnen slapen. Je kunt natuurlijk sowieso de scherm instellingen van je computer aanpassen, minder blauw licht, of een bril dragen met gekleurde glazen. Maar wil je echt je slaap verbeteren, verander dan je gewoonte. Minimaal een uur voor je gaat slapen: geen scherm. En al helemaal geen scherm mee naar je bed.

II ~ rust aan je hoofd

Wanneer je naar je bed gaat wil je lekker in slaap vallen, en niet liggen piekeren. Dus wees je bewust van waar je onrustig van wordt, of wat juist je hoofd leegt maakt. Ofwel, uit je hoofd, en in je lichaam. Poeh, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

WANDELEN

Nederland is massaal aan het wandelen geslagen. En dat is een supermanier om je hoofd lekker leeg te maken. Een wandeling na het eten en voor je gaat slapen is super gezond. Even geen computer of televisie maar frisse lucht en je lijf in beweging. De dagelijks aangeraden hoeveelheid beweging is vertaald naar een aantal stappen: 10.000 per dag. Bij een gemiddeld tempo is dat een wandeling van een uur en twintig minuten. Dus, als je deze podcast beluistert tijdens je wandeling heb je al weer 4.000 stappen op je teller gezet!

ADEMHALING

Je hoofd leegmaken kan ook wanneer je in je bed ligt, door rustig te ademen door je buik. Leg je handen zachtjes op je buik, en adem 4 tellen in, hou even vast en adem vervolgens in acht tellen uit. Voel met je handen of je buik uitzet op je inademing, en platter wordt op je uitademing. En scan met je aandacht je lichaam. Van je tenen, naar je voeten, naar je benen, je billen, je buik, en weer terug.

ENERGY CLEARING

Heb je al ervaren wat Energy Clearing voor je doet? In podcast nummer 8 vertelt Juno Burger je er alles over. Het is een toegankelijke en zeer effectieve manier om met je aandacht in het hier en nu en in je lichaam te komen. En dus uit je hoofd.

III ~ je slaapkamer

This is where the magic happens, je slaapkamer. De nacht is de Yinne tijd, dus kijk eens naar je slaapkamer, is dit jouw oase van Yin? Of ligt jouw telefoon op je nachtkastje? Als jij lekker wilt slapen is dit het eerste dat uit je slaapkamer dient te verdwijnen. Ook je computer en televisie passen niet bij een goede nachtrust. Stress door het journaal over het aantal besmettingen en IC opnamen of de onrust in Amerika kan je wakker houden. Je wilt rust, geen entertainment.

make love, not stress

Nou ja, behalve entertainment met je partner. Van knuffelen en hartstochtelijk vrijen gaan al die gezonde stofjes in je lichaam stromen en dat is super gezond en ontspannend voor je. Dus maak je kamer sfeervol, en donker wanneer je echt gaat slapen. Zorg voor voldoende frisse lucht en koop een simpele wekker. Weg met die telefoon.

koude voeten?

Die ijsklompjes kunnen je aardig wakker houden. Met name vrouwen klagen vaak over koude voeten in bed. Dit kun je oplossen met een elektrische deken, maar wees je bewust dat ook wisselspanning er voor kan zorgen dat je niet aardt, en niet in slaap valt. Dus zet in dat geval je deken 15 minuten voor je gaat slapen aan om je bed voor te verwarmen, maar zet hem uit voor je er in stapt. Trek de stekker uit het stopcontact.

neem een warm voetenbad

Een beter idee is een warm voetenbad. Vul een emmer met heerlijk warm water, en eventueel je favoriete essentiële olie, zoals lavendel wat een kalmerend effect heeft. En vooral: voeg een flinke beker magnesium toe! Magnesium helpt je spieren ontspannen en is heel goed opneembaar door de huid.

Maak er een fijn Yin ritueel van. Dompel je voeten en onderbenen onder in het warme water, en blijf net zolang zitten tot je voelt dat je voeten door en door warm zijn. Geniet van de stilte, of van lekker rustige muziek, en vertraag je ademhaling. Weet je nog, die boodschap van Cliff: hou van jezelf, en zorg goed voor jezelf! Ik wens je heel goede nachtrust.

Ben je nieuwsgierig naar de unieke uniform collectie van Cliff? Ga dan zeker even kijken op zijn website! 

Bedankt voor het lezen van m’n blog!
XXX Nathalie

op zoek naar de ware nachtrust

EEN GESPREK MET CLIFF MUSKIET

De meeste mensen verheugen zich er op; aan het eind van de dag dat lekkere bed in duiken en op vrije dagen heerlijk uitslapen. Het is niet alleen fijn, het is onmisbaar voor een goede gezondheid. Maar wat als slapen niet vanzelf gaat? Bijvoorbeeld omdat jij werkt wanneer iedereen in bed ligt. Of omdat het je simpelweg niet lukt?

Cliff is een dierbare vriend van me. We hebben elkaar een slordige dertig jaar geleden leren kennen bij KLM. Cliff was al langer steward toen ik tijdens één van mijn eerste reizen als stewardess bij hem in de bemanning terecht kwam.

Sindsdien hebben we allebei veel van de wereld gezien en ook samen te gekke reizen gemaakt. Naar de piramides in Egypte, Oud en Nieuw in Azië, touren door Australië en nachten op stap in Rio de Janeiro, we hebben het allemaal gedaan.

AVONTUUR EN SLAPELOZE NACHTEN

Ik kan me ook heel wat nachten herinneren waarin ik wakker lag in een hotelkamer aan de andere kant van de wereld. En dan kwam onvermijdelijk het geritsel van een briefje dat onder mijn deur werd geschoven: Cliff; of ik ook wakker was. Dan bestelden we roomservice en gingen we lekker film kijken. Het hoorde er gewoon bij. We waren jong, en de wereld lag aan onze voeten.

Voor Cliff werden die slapeloze nachten echter een  structureel probleem, ook thuis. Van insomnia kun je behoorlijk verdrietig en wanhopig worden. Het was dan ook aanleiding voor een zoektocht naar de oorzaak en de oplossing. In deze podcast vertelt hij er alles over. Cliff noemt zichzelf nog steeds niet de beste slaper. Maar hij heeft zijn weg gevonden.

Over 29 minuten weet jij dit ook!

Ben je gefrustreerd omdat je steeds slechter slaapt? Luister naar het verhaal van Cliff waarin hij zijn inzichten met je deelt. Zijn weg naar beter slapen.

wandel tijdens de podcast ~ 4.000 stappen naar beter slapen

Dit jaar is Nederland massaal aan het wandelen geslagen. En wandelen, dat is 1 van mijn tips om je te helpen je hoofd te legen voor het slapen gaan. Dus, pak je koptelefoon, doe een lekker dikke jas aan en ga naar buiten. Bij een gemiddeld wandeltempo zet je in een half uur 4.000 stappen, dus straks ben je wijzer én heb jij een groot deel van je dagelijkse beweging op je teller staan!

REIZEN EN GEZONDHEID

Reizen is voor mij en voor heel veel mensen misschien wel het mooiste wat er is. Wat is onze planeet mooi, boeiend, verrassend, en wat is het heerlijk om on the move te zijn, de vrijheid, het avontuur.

Al dat reizen is wel een behoorlijke belasting voor je gezondheid, en zoals we ons steeds meer bewust zijn, ook een belasting voor onze prachtige planeet. Voor veel mensen die werken in de luchtvaart  zijn klachten zoals rugpijn meer regel dan uitzondering. En ook darmproblemen, hoofdpijn, onregelmatige cyclus zijn aan de orde van de dag. En slaapproblemen.

CLIFF OP ZOEK NAAR NACHTRUST

Al sinds hij een kleine jongen was, was Cliff betoverd door de magie van de luchtvaart. Hij genoot met volle teugen van zijn baan bij KLM, maar de impact op zijn gezondheid was zwaar. Maar na 8 jaren worstelen met slapeloosheid besloot hij om zijn geliefde leven aan boord te verruilen voor een baan ‘op de grond’. De regelmaat van elke dag in je eigen bed slapen deed hem goed, maar hij kwam er achter dat het niet voldoende was om zijn slaapproblemen op te lossen. Hij moest verder graven en zijn ‘demonen’ aankijken. Met behulp van therapie en volharding is het hem gelukt om langzaam te zorgen voor die nodige rust in zijn hoofd en in zijn hart.

HOU VAN JEZELF, ZORG GOED VOOR JEZELF

Na een aantal jaren durfde hij het zelfs weer aan om te gaan vliegen. Intussen noemt hij zich nog steeds niet de beste slaper, maar de tijd van eindeloos slapeloze nachten is achter hem. Hij heeft zijn balans gevonden.

De les die hij hieruit heeft geleerd is dat het onregelmatige leven niet voor de volle 100% debet was aan zijn insomnia. “Vaak denken we dat de oorzaken van onze problemen buiten ons liggen, of in mijn geval in het vele reizen. Maar het is een optelsom, zo binnen zo buiten. En als je aan één kant je balans verstoort, wees er dan extra alert op om in andere gebieden van je leven je zaken op orde te hebben. Heb je een onregelmatig leven, kies er dan bijvoorbeeld voor om extra gezond te eten. Zorg goed voor jezelf, en leer om van jezelf te houden.”

CHINESE GENEESKUNDE EN SLAAP

Chinese geneeskunde kijkt naar de natuur om onze gezondheid te begrijpen. En de natuur is voortdurend in beweging, beweging tussen Yin en Yang. De natuur heeft een ritme, het ritme van dag en nacht, het ritme van de seizoenen. En wij als mens zijn daar deel van. Hoe meer we leven in het ritme van onze natuur, hoe beter dit is voor onze gezondheid. Voor je lichaam, maar ook voor je geest. En dit geldt ook voor onze kwaliteit van slapen.

In de Chinese filosofie is de geest een aspect dat is verbonden met ons hart, en met ons bloed. Om rust en ontspanning te kunnen ervaren, ook in de nacht, de Yinne tijd, is de kwaliteit van ons bloed belangrijk. De geest rust in de nacht namelijk ‘in een bedje van bloed’. De geest (Yang) en de kwaliteit van ons bloed (Yin) dienen dus in harmonie te zijn, in balans. Kort gezegd betekent dit dat er voor een goede slaap voldoende balans moet zijn tussen de gezondheid van je lichaam en de hoeveelheid dingen die je aan je hoofd hebt.

HOE SLAAP JIJ?

Slapeloosheid heeft heel veel verschillende en individuele oorzaken, en als je slaapproblemen hebt raad ik je echt aan om een acupuncturist of andere behandelaar in natuurlijke geneeswijzen te bezoeken. In mijn praktijk hoor ik steeds terug dat wanneer fysieke of emotionele klachten oplossen, mensen ook weer lekker gaan slapen. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts.

MET DEZE GEWOONTES VERBETER JE JE NACHTRUST

I ~ rust in je ritme
II ~ rust in je hoofd
III ~ rust in je slaapkamer

Veel van je gewoontes hebben invloed op je nachtrust. Ik heb een aantal suggesties voor je onder elkaar gezet in drie categorieën. Geen rocket science, maar soms zien we de meest voor de hand liggende oplossingen juist over het hoofd. Kies iets dat haalbaar voor je is, één ding tegelijk. Ga niet alles in één keer veranderen, want dan krijg je juist stress. En dan lig je daar weer wakker van, dat willen we niet…

I ~ ritme

Zoals alles in de natuur hebben ook wij als mens een ritme, en wij varen er wel bij als we hier rekening mee houden. Zoals het ritme van dag en nacht. Echter, in ons moderne leven lijkt ons leven soms wel één grote dag. Er is altijd wel licht aan. Terwijl het juist zo heilzaam is om in de avond je Yange tempo te verlagen en rustig toe te leven naar de Yinne nacht. Brendon Burchard zegt dat lekker duidelijk in: 3, 2, 1 sleep:

3 uur voor je gaat slapen: niet eten

Voor het verteren van je eten is activiteit nodig, terwijl je rust nodig hebt om te slapen. Dus, als je niet lekker slaapt, kijk dan eens bewust naar hoe laat je eet, en hoe veel. Ik hoor in mijn praktijk vaak dat mensen beter gaan slapen als ze in de avond minder, minder zwaar en minder laat eten.

En let op wat je drinkt. Van een paar glazen wijn val je als een blok in slaap, om na een paar uur klaarwakker te worden én te blijven. Want je lichaam is keihard bezig om die alcohol weg te werken. Dat je van koffie ook wakker blijft weet je natuurlijk, maar drink ook geen liter water of thee in de avond. Dan word je weer wakker omdat je moet plassen. En matig sowieso met gemberthee; dat is heel verwarmend en kan op een bepaalde leeftijd zelfs zorgen voor opvliegers. Lees: wakker liggen, dekbed er af, dekbed er op… ellende.

2 uur voor je gaat slapen: niet werken

Zeker in dit jaar waarin we massaal thuis werken, is de verleiding groot om maar door te gaan. Je hebt waarschijnlijk een comfortabele werkplek ingericht thuis. Maar veel mensen geven aan dat ze meer uren zijn gaan werken. Je blijft bereikbaar, je wilt nog even afmaken waar je mee bezig was. Leer jezelf de gewoonte aan om op een afgesproken tijd te stoppen, je laptop dicht te klappen en je werkdag te beëindigen. Spreek dit desnoods af met je huisgenoten en met je collega’s. Reageer niet meer op mails, want die geven je weer nieuw werk of je gaat er op z’n minst over nadenken. En je wilt juist rust in je hoofd!

1 uur voor je gaat slapen: geen scherm

Het is geen nieuws dat computerschermen ons wakker houden. Chinees gezegd consumeert het licht van je scherm lever yin. En zoals je hebt gelezen heb je juist Yin nodig om te kunnen slapen. Je kunt natuurlijk sowieso de scherm instellingen van je computer aanpassen, minder blauw licht, of een bril dragen met gekleurde glazen. Maar wil je echt je slaap verbeteren, verander dan je gewoonte. Minimaal een uur voor je gaat slapen: geen scherm. En al helemaal geen scherm mee naar je bed.

II ~ rust aan je hoofd

Wanneer je naar je bed gaat wil je lekker in slaap vallen, en niet liggen piekeren. Dus wees je bewust van waar je onrustig van wordt, of wat juist je hoofd leegt maakt. Ofwel, uit je hoofd, en in je lichaam. Poeh, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

WANDELEN

Nederland is massaal aan het wandelen geslagen. En dat is een supermanier om je hoofd lekker leeg te maken. Een wandeling na het eten en voor je gaat slapen is super gezond. Even geen computer of televisie maar frisse lucht en je lijf in beweging. De dagelijks aangeraden hoeveelheid beweging is vertaald naar een aantal stappen: 10.000 per dag. Bij een gemiddeld tempo is dat een wandeling van een uur en twintig minuten. Dus, als je deze podcast beluistert tijdens je wandeling heb je al weer 4.000 stappen op je teller gezet!

ADEMHALING

Je hoofd leegmaken kan ook wanneer je in je bed ligt, door rustig te ademen door je buik. Leg je handen zachtjes op je buik, en adem 4 tellen in, hou even vast en adem vervolgens in acht tellen uit. Voel met je handen of je buik uitzet op je inademing, en platter wordt op je uitademing. En scan met je aandacht je lichaam. Van je tenen, naar je voeten, naar je benen, je billen, je buik, en weer terug.

ENERGY CLEARING

Heb je al ervaren wat Energy Clearing voor je doet? In podcast nummer 8 vertelt Juno Burger je er alles over. Het is een toegankelijke en zeer effectieve manier om met je aandacht in het hier en nu en in je lichaam te komen. En dus uit je hoofd.

III ~ je slaapkamer

This is where the magic happens, je slaapkamer. De nacht is de Yinne tijd, dus kijk eens naar je slaapkamer, is dit jouw oase van Yin? Of ligt jouw telefoon op je nachtkastje? Als jij lekker wilt slapen is dit het eerste dat uit je slaapkamer dient te verdwijnen. Ook je computer en televisie passen niet bij een goede nachtrust. Stress door het journaal over het aantal besmettingen en IC opnamen of de onrust in Amerika kan je wakker houden. Je wilt rust, geen entertainment.

make love, not stress

Nou ja, behalve entertainment met je partner. Van knuffelen en hartstochtelijk vrijen gaan al die gezonde stofjes in je lichaam stromen en dat is super gezond en ontspannend voor je. Dus maak je kamer sfeervol, en donker wanneer je echt gaat slapen. Zorg voor voldoende frisse lucht en koop een simpele wekker. Weg met die telefoon.

koude voeten?

Die ijsklompjes kunnen je aardig wakker houden. Met name vrouwen klagen vaak over koude voeten in bed. Dit kun je oplossen met een elektrische deken, maar wees je bewust dat ook wisselspanning er voor kan zorgen dat je niet aardt, en niet in slaap valt. Dus zet in dat geval je deken 15 minuten voor je gaat slapen aan om je bed voor te verwarmen, maar zet hem uit voor je er in stapt. Trek de stekker uit het stopcontact.

neem een warm voetenbad

Een beter idee is een warm voetenbad. Vul een emmer met heerlijk warm water, en eventueel je favoriete essentiële olie, zoals lavendel wat een kalmerend effect heeft. En vooral: voeg een flinke beker magnesium toe! Magnesium helpt je spieren ontspannen en is heel goed opneembaar door de huid.

Maak er een fijn Yin ritueel van. Dompel je voeten en onderbenen onder in het warme water, en blijf net zolang zitten tot je voelt dat je voeten door en door warm zijn. Geniet van de stilte, of van lekker rustige muziek, en vertraag je ademhaling. Weet je nog, die boodschap van Cliff: hou van jezelf, en zorg goed voor jezelf! Ik wens je heel goede nachtrust.

Ben je nieuwsgierig naar de unieke uniform collectie van Cliff? Ga dan zeker even kijken op zijn website! 

Bedankt voor het lezen van m’n blog!
XXX Nathalie