Help! Ik wil van mijn verslaving af!

EEN GESPREK MET DIANNE SOMMERS

We hebben allemaal wel één of meerdere gewoontes waarvan we heel goed weten dat het ons geen goed doet, en toch lukt het maar niet om er mee te stoppen. De één snoept te veel, de ander drinkt te veel, weer een ander rookt en misschien zit jij meer achter Netflix dan je lief is. Heel veel werken, dat kan ook stiekem een verslaving zijn geworden. Wat gebeurt daar toch?

DIANNE SOMMERS

Dianne is één van mijn favoriete docenten Chinese Geneeskunde. Zij is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof. Dianne heeft prachtige boeken geschreven, o.a. een drieluik over ooracupunctuur: Auriculo therapie (zie de link onderaan deze blog).

In deze podcast werpt zij zonder oordeel een helder licht op de dynamiek van verslaving. Meer dan een uitleg over stoppen met roken is het een  gesprek over verandering. Over de dynamiek tussen onze ratio en gevoel. Over onze basale behoefte om je comfortabel te voelen bij jezelf. Wat maakt nou dat de één hier van nature makkelijker in lijkt te slagen dan een ander?

over 51 minuten weet jij dit ook!

Ben je gefrustreerd in jezelf omdat je gewoontes hebt waar je maar niet van af komt? Of ben je boos op je partner die nog steeds rookt? Luister dan naar deze podcast. Ik weet zeker dat een deel van je frustratie over 50 minuten plaats heeft gemaakt voor compassie. En wellicht ligt hierin het begin van echte verandering.

WAT IS VERSLAVING?

Een verslaving is een complex probleem waar veel mensen in meer of mindere mate mee te maken krijgen in hun leven. Het is bepaald niet gemakkelijk om hier grip op te krijgen. Het heeft te maken met iets in je leven dat je een gevoel geeft dat het niet fijn is, en waarbij je het gevoel krijgt dat je iets anders nodig hebt om je beter te voelen. Er zijn allerlei stoffen die invloed hebben op je lijf en je gemoedstoestand, waardoor je je meer ontspannen en comfortabel voelt. Op momenten waarop er een bepaald aspect in je leven is dat die behoefte aan ontspanning en comfort groter maakt, kun je een verslaving ontwikkelen. Er kan zelfs een genetische aanleg zijn waardoor je meer gevoelig bent voor verslaving.

VERSLAVING EN LATERALITEIT

Vanuit de auriculo therapie (ooracupunctuur) is gezien dat bij vrijwel alle mensen met verslavingsproblematiek in het brein een verstoorde lateraliteit is waar te nemen. Lateraliteit is de dynamiek en samenwerking tussen de twee hersenhelften. Bijvoorbeeld wanneer je schrijft, dan kiest je brein om dit met je linker- of rechterhand te doen. Normaalgesproken horen je hersenhelften op een harmonieuze manier met elkaar samen te werken. Die samenwerking vindt plaats door middel van heel veel verbindingen. Bij verslaving blijkt die verbinding tussen de twee helften in meer of mindere mate ontregeld te zijn.

HOE COMFORTABEL VOEL JIJ JE BIJ JEZELF?

Bij de meeste rechtshandige mensen zit het taalcentrum, het centrum van logisch denken en analyseren, aan de linkerkant. Deze helft ordent, brengt een logische volgorde aan in de dingen, kan analyseren. In dat geval is de rechter hersenhelft de plek die de informatie in een ruimere context plaatst. Wat voel ik hierbij? Wat denk ik hierbij? Dat is hoe deze hersenhelft ervaringen verwerkt. Lateraliteit gaat dus over meer dan rechts- of linkshandig zijn. Het gaat over samenwerkingsprocessen in je hersenen, en ook over hoe je zijn verbonden is met wat je denkt, wat je doet, en hoe je dit alles in evenwicht brengt. Hoe en of je je comfortabel voelt bij jezelf en in dit leven.

AURICULO THERAPIE

Auriculo of ooracupunctuur is een reflex mechanisme. Dit wil zeggen dat deze (acupunctuur)punten op het oor alleen actief en waarneembaar zijn wanneer er ‘iets aan de hand is’. Je kunt dus waarnemen wanneer het specifieke lateraliteitspunt actief is of niet. Nu blijkt dat bij iemand die een rookverslaving heeft, dit punt ‘verdwijnt’ (niet meer reageert) wanneer hij/zij een sigaret opsteekt. De verstoring in lateraliteit lijkt dus (tijdelijk) opgelost door de sigaret. Die herstelde lateraliteit gaat gepaard met een meer comfortabel, ontspannen gevoel.

De uitdaging is om met acupunctuur niet alleen de lateraliteit te herstellen, maar om ook te ontdekken waar het gevoel van onbehagen in zit en om dit aan te gaan.

WANNEER IS EEN GOED MOMENT OM JE VERSLAVING AAN TE GAAN PAKKEN?

Wil je stoppen met roken, drinken, snoepen, gamen? Kies dan een moment dat jij er écht aan toe bent om te stoppen want stoppen met een verslaving gaat meestal niet vanzelf. Bijvoorbeeld een periode waarin je niet te druk bent met werk. Misschien wel tijdens een vakantie. Vraag je directe omgeving om je op een positieve manier te supporten.

CREËER NIEUWE GEWOONTES

Denk na over hoe je straks omgaat met de momenten waarop je verslaving het meest onweerstaanbaar is voor je. Feestjes, of die sigaret in de koffiepauze of na het eten. En kijk of je hier een heel nieuw ritueel van kunt maken in plaats van alleen de sigaret weglaten. Als je in plaats van die koffie in de pauze een glas sap neemt, heb je geen koffie ZONDER je sigaret maar een heel nieuwe gewoonte. Een dierbare vriend van me is onlangs gestopt met roken. Hij gaat nu na het eten buiten wandelen in plaats van een sigaret op te steken. Dubbel gezond! Het is hem gelukt te stoppen met de hulp van auriculo therapie, maar op de eerste plaats door zijn eigen intentie en het kiezen van het voor hem juiste moment. En lieve Chris, ik ben supertrots op jou!!!

NADA PROTOCOL

De auriculo therapie kent meerdere protocollen voor de aanpak van een verslaving. Het NADA protocol is een van de bekendste methoden. Het is goed onderzocht en blijkt goed te werken, niet alleen bij verslavingsproblematiek, ook bij trauma. Het biedt ondersteuning in je transformatieproces. Het geeft je mogelijkheden om meer van je lichaamskrachten te benutten, en om iets dat heftig is voor je te helpen verwerken. Stoppen met een verslaving vraagt van je om iets (een gewoonte) los te laten, en een nieuwe manier te vinden om je senang te voelen. Het vraagt of je je kunt openstellen, en iets nieuws in je comfortzone kunt toelaten.

HOE WERKT HET?

In beide oren worden op vijf punten flinterdunne naaldjes geplaatst. Deze vijf punten bevatten één punt (Vegetativum) dat te maken heeft met algemene ontspanning, één punt (Shenmen) dat je zenuwstelsel kalmeert en drie orgaanpunten.

bron afbeelding: Auriculo Therapie, Dianne Sommers

1. vegetativum

Ontspant en geeft rust. Het ontspant de bloedvaten, verbetert de circulatie en vermindert zo pijn. Het heeft een balancerende werking op het zenuwstelsel.

2. shenmen

Dit punt wordt gebruikt bij sterke onrust, stress en angst. Het werkt harmoniserend en stabiliserend, ook bij pijn en slaapproblemen.

3. nier

In de Chinese geneeskunde zijn de nieren gerelateerd aan je basis, je grondslag. Het gaat o.a. over je botten en over fertiliteit. En over klachten die te maken hebben met het omgaan met angst, de emotie van de nieren.

4. lever

De emotie van de lever is frustratie en woede. Een teveel aan deze emotie kan je energie doen blokkeren wat zich kan uiten in spierspanning, oogproblemen, wisselende problemen met cyclus en spijsvertering. Met dit leverpunt wordt de energie van het midden geharmoniseerd. Er ontstaat meer evenwicht en meer doorstroming.

5. long

De longen gaan over het verwerken van een ervaring. “Hoe ga ik hiermee om?” Longenergie speelt een belangrijke rol in iets dat je bent kwijt geraakt, de emotie verdriet. De longen dragen zorg voor een goede en gelijkmatige ademhaling, iets dat belemmerd wordt door een rookverslaving.

Het aantal behandelingen dat nodig is, is per persoon heel verschillend. Maar om je een richtlijn te geven; gemiddeld kom je voor 3 wekelijkse behandelingen. Na 2 of 3 weken kom je terug om te kijken hoe het gaat. Soms merken mensen dat een ander, ouder, issue intussen aan de oppervlakte is gekomen. Dit kan dan geadresseerd worden.

“wij zijn allemaal houses of qi”

Hoe langer een ongemak duurt in je denken, in je emoties, hoe meer zich dit kan manifesteren in de materie, in je lichaam. Op deze manier attendeert je systeem je, via je lichaam, dat iets niet lekker loopt. Het ongemak motiveert je als het ware om er naar te kijken, en er iets aan te gaan doen. Om weer te gaan zorgen voor een lekkere flow in je eigen house of qi. Hier gaat het in het leven over; hoe krijg je het geheel tot een harmonisch functioneren. In harmonie met jezelf en met je omgeving.

COMPASSIE

Wat mij zo verliefd maakt op Chinese geneeskunde is de respectvolle manier van kijken naar het leven als geheel. Naar het zien van de dynamiek van de ‘duizend dingen’, naar alle invloeden in ons leven. En als je hier zonder oordeel maar juist met acceptatie en compassie naar kijkt, en ziet dat jij een rol hebt in deze dynamiek, dan is het leven in en om ons heen zo prachtig en wonderlijk. Zelfs met alle ongemakken, frustraties, pijn. Het leven is. Dan verdwijnt de starre focus en angst, en komt er ruimte en beweging en flexibiliteit. Dan is er ruimte voor blijheid en gezondheid en ongemak. En ieder op zijn of haar eigen manier.

AFSPRAAK MAKEN?

Ben jij toe aan verandering en wil je daar graag ondersteuning bij? Neem dan contact met me op via mail, of maak een afspraak in mijn praktijk in Amsterdam. Je bent heel welkom!

Dianne Sommers

Dianne Sommers is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof. Na haar opleiding tot fysiotherapeut studeerde zij acupunctuur bij de Pakua en de EUTCM in Nederland en België. Door training en stages in China en Japan werd ze opgeleid in meerdere methodieken en behandelstijlen van de acupunctuur. Ze is manueel therapeut (NAOG), studeerde elektrodiagnostiek volgens Voll en Chinese kruidengeneeskunde. Specifiek interessegebied is de auriculotherapie in zijn vele facetten, maar ook het werken met toyohari, een subtiele behandelstijl uit de Japanse acupunctuur die gericht is op het herstel van een authentiek en constitutioneel evenwicht voor het lichaam.
Aan de Universiteit van Amsterdam en het Sinologisch Instituut Leiden studeerde ze filosofie en klassiek Chinees. In 2007 publiceerde ze de eerste Nederlandse vertaling met filosofisch commentaar van het klassieke werk Neiye (De werking van het Innerlijk) uit de 4e eeuw vC. Deze tekst is de oudst bekende Chinese historische referentie naar de mens die zelfstandig zijn verantwoordelijkheid draagt voor zijn functioneren hier op aarde. Degene die zijn innerlijk kent, doorgrondt het geheim waarmee het interne evenwicht bewaakt kan worden.
In 2016 verscheen de eerste druk van een groot drieluik over de vele facetten van de ooracupunctuur. Auriculotherapie I vormt hierin het basisboek en bespreekt de grondslagen voor theorie en praktijk. Auriculotherapie II is een naslagwerk dat bijna 100 ziektebeelden met bijbehorende behandelstrategieën bespreekt. Het derde deel, Auriculotherapie III is de atlas en geeft een zeer ruime bespreking van veel oorpunten. Dianne is momenteel niet actief in haar praktijk. Zij verzorgt lessen en nascholingen in de (Chinese) filosofie en energetische geneeskunde. (bron: Academie Qing Bai)

Bedankt voor het lezen van m’n blog!
XXX Nathalie

Help! Ik wil van mijn verslaving af!

EEN GESPREK MET DIANNE SOMMERS

We hebben allemaal wel één of meerdere gewoontes waarvan we heel goed weten dat het ons geen goed doet, en toch lukt het maar niet om er mee te stoppen. De één snoept te veel, de ander drinkt te veel, weer een ander rookt en misschien zit jij meer achter Netflix dan je lief is. Heel veel werken, dat kan ook stiekem een verslaving zijn geworden. Wat gebeurt daar toch?

DIANNE SOMMERS

Dianne is één van mijn favoriete docenten Chinese Geneeskunde. Zij is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof. Dianne heeft prachtige boeken geschreven, o.a. een drieluik over ooracupunctuur: Auriculo therapie (zie de link onderaan deze blog).

In deze podcast werpt zij zonder oordeel een helder licht op de dynamiek van verslaving. Meer dan een uitleg over stoppen met roken is het een  gesprek over verandering. Over de dynamiek tussen onze ratio en gevoel. Over onze basale behoefte om je comfortabel te voelen bij jezelf. Wat maakt nou dat de één hier van nature makkelijker in lijkt te slagen dan een ander?

over 51 minuten weet jij dit ook!

Ben je gefrustreerd in jezelf omdat je gewoontes hebt waar je maar niet van af komt? Of ben je boos op je partner die nog steeds rookt? Luister dan naar deze podcast. Ik weet zeker dat een deel van je frustratie over 50 minuten plaats heeft gemaakt voor compassie. En wellicht ligt hierin het begin van echte verandering.

WAT IS VERSLAVING?

Een verslaving is een complex probleem waar veel mensen in meer of mindere mate mee te maken krijgen in hun leven. Het is bepaald niet gemakkelijk om hier grip op te krijgen. Het heeft te maken met iets in je leven dat je een gevoel geeft dat het niet fijn is, en waarbij je het gevoel krijgt dat je iets anders nodig hebt om je beter te voelen. Er zijn allerlei stoffen die invloed hebben op je lijf en je gemoedstoestand, waardoor je je meer ontspannen en comfortabel voelt. Op momenten waarop er een bepaald aspect in je leven is dat die behoefte aan ontspanning en comfort groter maakt, kun je een verslaving ontwikkelen. Er kan zelfs een genetische aanleg zijn waardoor je meer gevoelig bent voor verslaving.

VERSLAVING EN LATERALITEIT

Vanuit de auriculo therapie (ooracupunctuur) is gezien dat bij vrijwel alle mensen met verslavingsproblematiek in het brein een verstoorde lateraliteit is waar te nemen. Lateraliteit is de dynamiek en samenwerking tussen de twee hersenhelften. Bijvoorbeeld wanneer je schrijft, dan kiest je brein om dit met je linker- of rechterhand te doen. Normaalgesproken horen je hersenhelften op een harmonieuze manier met elkaar samen te werken. Die samenwerking vindt plaats door middel van heel veel verbindingen. Bij verslaving blijkt die verbinding tussen de twee helften in meer of mindere mate ontregeld te zijn.

HOE COMFORTABEL VOEL JIJ JE BIJ JEZELF?

Bij de meeste rechtshandige mensen zit het taalcentrum, het centrum van logisch denken en analyseren, aan de linkerkant. Deze helft ordent, brengt een logische volgorde aan in de dingen, kan analyseren. In dat geval is de rechter hersenhelft de plek die de informatie in een ruimere context plaatst. Wat voel ik hierbij? Wat denk ik hierbij? Dat is hoe deze hersenhelft ervaringen verwerkt. Lateraliteit gaat dus over meer dan rechts- of linkshandig zijn. Het gaat over samenwerkingsprocessen in je hersenen, en ook over hoe je zijn verbonden is met wat je denkt, wat je doet, en hoe je dit alles in evenwicht brengt. Hoe en of je je comfortabel voelt bij jezelf en in dit leven.

AURICULO THERAPIE

Auriculo of ooracupunctuur is een reflex mechanisme. Dit wil zeggen dat deze (acupunctuur)punten op het oor alleen actief en waarneembaar zijn wanneer er ‘iets aan de hand is’. Je kunt dus waarnemen wanneer het specifieke lateraliteitspunt actief is of niet. Nu blijkt dat bij iemand die een rookverslaving heeft, dit punt ‘verdwijnt’ (niet meer reageert) wanneer hij/zij een sigaret opsteekt. De verstoring in lateraliteit lijkt dus (tijdelijk) opgelost door de sigaret. Die herstelde lateraliteit gaat gepaard met een meer comfortabel, ontspannen gevoel.

De uitdaging is om met acupunctuur niet alleen de lateraliteit te herstellen, maar om ook te ontdekken waar het gevoel van onbehagen in zit en om dit aan te gaan.

WANNEER IS EEN GOED MOMENT OM JE VERSLAVING AAN TE GAAN PAKKEN?

Wil je stoppen met roken, drinken, snoepen, gamen? Kies dan een moment dat jij er écht aan toe bent om te stoppen want stoppen met een verslaving gaat meestal niet vanzelf. Bijvoorbeeld een periode waarin je niet te druk bent met werk. Misschien wel tijdens een vakantie. Vraag je directe omgeving om je op een positieve manier te supporten.

CREËER NIEUWE GEWOONTES

Denk na over hoe je straks omgaat met de momenten waarop je verslaving het meest onweerstaanbaar is voor je. Feestjes, of die sigaret in de koffiepauze of na het eten. En kijk of je hier een heel nieuw ritueel van kunt maken in plaats van alleen de sigaret weglaten. Als je in plaats van die koffie in de pauze een glas sap neemt, heb je geen koffie ZONDER je sigaret maar een heel nieuwe gewoonte. Een dierbare vriend van me is onlangs gestopt met roken. Hij gaat nu na het eten buiten wandelen in plaats van een sigaret op te steken. Dubbel gezond! Het is hem gelukt te stoppen met de hulp van auriculo therapie, maar op de eerste plaats door zijn eigen intentie en het kiezen van het voor hem juiste moment. En lieve Chris, ik ben supertrots op jou!!!

NADA PROTOCOL

De auriculo therapie kent meerdere protocollen voor de aanpak van een verslaving. Het NADA protocol is een van de bekendste methoden. Het is goed onderzocht en blijkt goed te werken, niet alleen bij verslavingsproblematiek, ook bij trauma. Het biedt ondersteuning in je transformatieproces. Het geeft je mogelijkheden om meer van je lichaamskrachten te benutten, en om iets dat heftig is voor je te helpen verwerken. Stoppen met een verslaving vraagt van je om iets (een gewoonte) los te laten, en een nieuwe manier te vinden om je senang te voelen. Het vraagt of je je kunt openstellen, en iets nieuws in je comfortzone kunt toelaten.

HOE WERKT HET?

In beide oren worden op vijf punten flinterdunne naaldjes geplaatst. Deze vijf punten bevatten één punt (Vegetativum) dat te maken heeft met algemene ontspanning, één punt (Shenmen) dat je zenuwstelsel kalmeert en drie orgaanpunten.

bron afbeelding: Auriculo Therapie, Dianne Sommers

1. vegetativum

Ontspant en geeft rust. Het ontspant de bloedvaten, verbetert de circulatie en vermindert zo pijn. Het heeft een balancerende werking op het zenuwstelsel.

2. shenmen

Dit punt wordt gebruikt bij sterke onrust, stress en angst. Het werkt harmoniserend en stabiliserend, ook bij pijn en slaapproblemen.

3. nier

In de Chinese geneeskunde zijn de nieren gerelateerd aan je basis, je grondslag. Het gaat o.a. over je botten en over fertiliteit. En over klachten die te maken hebben met het omgaan met angst, de emotie van de nieren.

4. lever

De emotie van de lever is frustratie en woede. Een teveel aan deze emotie kan je energie doen blokkeren wat zich kan uiten in spierspanning, oogproblemen, wisselende problemen met cyclus en spijsvertering. Met dit leverpunt wordt de energie van het midden geharmoniseerd. Er ontstaat meer evenwicht en meer doorstroming.

5. long

De longen gaan over het verwerken van een ervaring. “Hoe ga ik hiermee om?” Longenergie speelt een belangrijke rol in iets dat je bent kwijt geraakt, de emotie verdriet. De longen dragen zorg voor een goede en gelijkmatige ademhaling, iets dat belemmerd wordt door een rookverslaving.

Het aantal behandelingen dat nodig is, is per persoon heel verschillend. Maar om je een richtlijn te geven; gemiddeld kom je voor 3 wekelijkse behandelingen. Na 2 of 3 weken kom je terug om te kijken hoe het gaat. Soms merken mensen dat een ander, ouder, issue intussen aan de oppervlakte is gekomen. Dit kan dan geadresseerd worden.

“wij zijn allemaal houses of qi”

Hoe langer een ongemak duurt in je denken, in je emoties, hoe meer zich dit kan manifesteren in de materie, in je lichaam. Op deze manier attendeert je systeem je, via je lichaam, dat iets niet lekker loopt. Het ongemak motiveert je als het ware om er naar te kijken, en er iets aan te gaan doen. Om weer te gaan zorgen voor een lekkere flow in je eigen house of qi. Hier gaat het in het leven over; hoe krijg je het geheel tot een harmonisch functioneren. In harmonie met jezelf en met je omgeving.

COMPASSIE

Wat mij zo verliefd maakt op Chinese geneeskunde is de respectvolle manier van kijken naar het leven als geheel. Naar het zien van de dynamiek van de ‘duizend dingen’, naar alle invloeden in ons leven. En als je hier zonder oordeel maar juist met acceptatie en compassie naar kijkt, en ziet dat jij een rol hebt in deze dynamiek, dan is het leven in en om ons heen zo prachtig en wonderlijk. Zelfs met alle ongemakken, frustraties, pijn. Het leven is. Dan verdwijnt de starre focus en angst, en komt er ruimte en beweging en flexibiliteit. Dan is er ruimte voor blijheid en gezondheid en ongemak. En ieder op zijn of haar eigen manier.

AFSPRAAK MAKEN?

Ben jij toe aan verandering en wil je daar graag ondersteuning bij? Neem dan contact met me op via mail, of maak een afspraak in mijn praktijk in Amsterdam. Je bent heel welkom!

Dianne Sommers

Dianne Sommers is fysiotherapeut, acupuncturist en filosoof. Na haar opleiding tot fysiotherapeut studeerde zij acupunctuur bij de Pakua en de EUTCM in Nederland en België. Door training en stages in China en Japan werd ze opgeleid in meerdere methodieken en behandelstijlen van de acupunctuur. Ze is manueel therapeut (NAOG), studeerde elektrodiagnostiek volgens Voll en Chinese kruidengeneeskunde. Specifiek interessegebied is de auriculotherapie in zijn vele facetten, maar ook het werken met toyohari, een subtiele behandelstijl uit de Japanse acupunctuur die gericht is op het herstel van een authentiek en constitutioneel evenwicht voor het lichaam.
Aan de Universiteit van Amsterdam en het Sinologisch Instituut Leiden studeerde ze filosofie en klassiek Chinees. In 2007 publiceerde ze de eerste Nederlandse vertaling met filosofisch commentaar van het klassieke werk Neiye (De werking van het Innerlijk) uit de 4e eeuw vC. Deze tekst is de oudst bekende Chinese historische referentie naar de mens die zelfstandig zijn verantwoordelijkheid draagt voor zijn functioneren hier op aarde. Degene die zijn innerlijk kent, doorgrondt het geheim waarmee het interne evenwicht bewaakt kan worden.
In 2016 verscheen de eerste druk van een groot drieluik over de vele facetten van de ooracupunctuur. Auriculotherapie I vormt hierin het basisboek en bespreekt de grondslagen voor theorie en praktijk. Auriculotherapie II is een naslagwerk dat bijna 100 ziektebeelden met bijbehorende behandelstrategieën bespreekt. Het derde deel, Auriculotherapie III is de atlas en geeft een zeer ruime bespreking van veel oorpunten. Dianne is momenteel niet actief in haar praktijk. Zij verzorgt lessen en nascholingen in de (Chinese) filosofie en energetische geneeskunde. (bron: Academie Qing Bai)

Bedankt voor het lezen van m’n blog!
XXX Nathalie