Craniosacraal therapie

EEN GESPREK MET MAARTEN SLUTTER

Je hebt vast gehoord over bindweefsel en fascie. Bindweefsel, het weefsel dat ons ‘bindt’. Maar wist je ook dat al je organen, al je weefsels, botten, spieren en zelfs je bloedvaten zijn verpakt in fascie?  En dat dit allemaal met elkaar verbonden is? Als je je tong uitsteekt heeft dat invloed op je grote teen. Zo ver gaat het.

Maarten Slutter vertelt vol liefde over zijn passie: craniosacraaltherapie. Ik zat op het puntje van mijn stoel toen hij vertelde hoe één van zijn cliënten bij hem kwam met een frozen shoulder. Dit bleek niks te maken te hebben met overbelasting van die schouder, maar alles met het opkroppen van frustraties. Ongelooflijk toch?

Tijd om meer te leren over je fascie. Press play!

over een 44 minuten weet jij dit ook!

In deze podcast ga je steeds meer begrijpen dat alles met elkaar verbonden is. Je gaat begrijpen wat dit betekent voor je gezondheid en je leven. Net als Chinese geneeskunde kijkt Craniosacraal therapie op een holistische manier naar onze gezondheid.

CRANIO EN ACUPUNCTUUR

Omdat ik de aanrakingen uit cranio zo ontzettend fijn vind, pas ik cranio technieken toe in mijn praktijk om acupunctuur aan te vullen. In deze podcast ga ik met Maarten Slutter dieper in op deze bijzondere methode.

FYSIOTHERAPIE OF CRANIO?

Er zijn zo veel verschillende behandelmethoden, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Fysiotherapie is natuurlijk heel bekend, en je huisarts zal je vaak doorverwijzen naar de fysiotherapeut als je pijn hebt. Dit is een prachtige methode om meer mobiliteit in het bewegingsapparaat te krijgen. Het heeft echter z’n beperkingen. Het feit dat zo veel fysiotherapeuten acupuncturist worden, manueel therapeut, osteopaat of craniosacraal therapeut zegt al iets.

DE KLACHT EN DE OORZAAK

Vaak ontstaan fysieke klachten in een moeilijke periode in je leven. Dan is het begrijpelijk dat de oplossing voor je klachten kan liggen in de manier waarop je omgaat met moeilijkheden en stress. Je kunt niet altijd de omstandigheden veranderen. Maar je hebt vaak meer keuze dan je denkt in hoe je hier mee omgaat.

CHINESE GENEESKUNDE EN OORZAKEN VAN ZIEKTE

Om dit te begrijpen eerst een ‘lesje’ in mijn  liefde: Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

TCM kijkt naar de natuur om te begrijpen hoe ziekte ontstaat. Hoe is de dynamiek, de energie van de elementen? Deze 5 elementen zijn HOUT, VUUR, AARDE, METAAL en WATER. En deze elementen zijn ieder weer gekoppeld aan een seizoen: hout aan de lente, vuur aan de zomer, aarde is het na-seizoen, metaal hoort bij de herfst en water bij de winter.

Elk element, elk seizoen heeft weer een aspect van klimaat: bij hout (lente) hoort de wind, bij vuur (zomer) hoort hitte, bij aarde (na-seizoen) hoort damp (vocht), bij metaal (herfst) hoort droogte, en bij water (winter) hoort koude.

EXTERNE FACTOREN

Deze factoren kunnen je systeem van buitenaf binnendringen. Er kan bijvoorbeeld iets in de lucht hangen waardoor je verkouden wordt, bijvoorbeeld een griep bacterie. Wanneer het binnendringt noem je dat volgens de TCM een ‘invasie wind-hitte’. Klachten kunnen natuurlijk ook veroorzaakt worden door een val, een botsing.

INTERNE FACTOREN

Maar ziekte kan ook van binnenuit ontstaan. Door emoties. Ook emoties worden binnen de TCM gekoppeld aan elementen, want de dynamiek, de energetica, de invloed op je weefsels van die betreffende emoties is vergelijkbaar met die van de elementen. Zo is boosheid de emotie die hoort bij de lever. En de lever is gekoppeld aan het element hout, en aan de lente, en aan de wind.

De kracht van hout is expansie, het groeit met kracht alle kanten op. Zoals een boom met diepe wortels en wijdse takken die groeit in de lente. Onstuimig als de wind. Onstuimig als een woedeuitbarsting. Volg je het nog?

WAT KUN JE HIER NOU MEE?

Stel, je bent ergens boos over. Maar je durft het niet te zeggen, dus je houdt je in. Dat orgaan, de lever, is gekoppeld aan wind. Wind wil zich vrij bewegen. Dat is ook precies de taak van het levermeridiaansysteem binnen ons hele lichaam (en geest) – zorgen dat alles vrij kan stromen. Als je je boosheid vaak opkropt, bemoeilijk je die vrije stroom; je zorgt voor stagnatie. En dat wil je niet.

Denk maar eens aan een auto: als je op het gas én de rem tegelijk staat hoor je lawaai, krijg je hitte, en als je dat maar lang genoeg volhoudt gaat er van alles kapot. Stagnatie. Ik ben geen automonteur, maar ik stel me iets voor met een heleboel rook en de geur van brand. (Misschien zoals je je soms van binnen voelt?)

Als je dus een gewoonte maakt van je irritaties inhouden zul je merken dat je weefsels niet vrij kunnen bewegen, vloeistoffen kunnen niet vrij stromen. En dat kan allerlei klachten geven, bijvoorbeeld hoofdpijn, migraine, constipatie, buikpijn, of juist diaree. Want andere organen en systemen kunnen door de gestagneerde energie moeilijker hun werk doen.

ACUPUNCTUUR

Meestal heeft die persoon een ‘strakke pols’. Met acupunctuur kun je die lever-energie weer vrijer laten stromen. En dat is vaak snel voelbaar. Ik  krijg regelmatig feedback van cliënten dat ze zich opgelucht voelen, en vrolijker, lichter. En dan voelt het lichter om je irritatie uit te spreken zonder te ontploffen. En de irritatie wordt gewoon minder lastig. Heerlijk!

Te veel woede is ook weer niet gezond. Het zorgt voor ‘stijgend lever yang’ en dat kan weer leiden tot ‘Leverwind’ zoals dat heet. Dat kan zorgen voor tremoren en veel meer ellende. Het toverwoord blijft balans. Boosheid is gezond. Te veel of te weinig boosheid? Niet zo gezond.

Deze materie is zo boeiend, ik ga hier binnenkort een aparte blog aan wijden.

CRANIOSACRAAL THERAPIE EN OORZAKEN

Net als TCM kijkt Craniosacraal therapie (Cranio) naar het hele plaatje. Holistisch. Pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door trauma (bijvoorbeeld een val, een botsing). Dat is duidelijk; je valt met je fiets, klapt over je stuur en je hebt pijn.

Maar hoofdpijn of schouderpijn kan ook een hele andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld ingehouden woede, zoals ik hierboven beschreef. Het is fascinerend om te zien wat er gebeurt als je lichaam spanning vasthoudt. Die neiging tot vasthouden hoort volgens Maarten ook een beetje bij ons mens-zijn.

CRANIO: DE BEHANDELING

Cranio is een vorm van behandelen waarbij je behandelaar met zachte aanrakingen op zoek gaat naar waar er spanning is in je lichaam. Je ligt gekleed op een behandeltafel. De craino therapeut voelt op specifieke plekken, bijvoorbeeld bij de diafragma’s in je lichaam en aan je schedel, waar spanning is opgeslagen.

FASCIE

Fascie is het fijnmazige bindweefsel. Het bestaat uit vloeistoffen, collageen en elastine. Elastine zorgt voor de beweeglijkheid, collageen zorgt voor stevigheid. Yang – Yin. In de fascie kan spanning opgeslagen worden, ook wel ’tissue memory’ genoemd.

Fascie zit overal in je lijf, om alle weefsels, organen, botten, spieren, zenuwen. Fascie lopen van boven naar beneden in je lijf, en op sommige plekken (diafragma’s, ter hoogte van de Chakra’s) loopt het horizontaal. Ik vergelijk fascie vaak met een precies passend duikpak, compleet met capuchon. Wanneer je ergens in dat duikpak een flinke knoop legt (spanning vasthoudt) dan is op een andere plek in je duikpak dus te weinig ruimte. En dit ‘duikpak’ zit niet alleen om je heen, maar in je lichaam om al je weefsels heen. En zo kan het zijn dat je schouderklachten krijgt omdat je spanning vasthoudt rond je lever.

ZACHTE AANRAKING

De aanrakingen bij cranio, of handvattingen, zijn heel zacht. Het lijkt in eerste instantie of er helemaal niks gebeurt. Maar juist in die zachtheid gebeurt er van alles. Maarten legt uit dat wanneer je als fysio of masseur iemand behandelt, dat je dan ‘iets doet’. Dan kan er ‘afweerspanning’ ontstaan; je geeft als cliënt onbewust weerstand. Uit angst voor pijn misschien, of omdat het sowieso spannend is om aangeraakt te worden.

Bij Cranio is de aanraking heel subtiel, ook om die afweerspanning te voorkomen. Wanneer de plek van de aanraking langzaam ontspant, neemt fascie daar weer z’n ruimte in. En omdat fascie, net als dat duikpak, verbonden is met alles, ontstaat er meer ruimte in je hele lijf. Wanneer je de knoop uit het duikpak haalt kun je ook je nek weer bewegen, en rechtop staan, en je voeten bewegen…

OUD TRAUMA

Je kunt je voorstellen dat wanneer je als kind bent gevallen met je fietsje er ongemerkt wat is verschoven in je structuur. Bijvoorbeeld als je op je hoofd bent gevallen. Je schedel bestaat uit diverse botdelen, waaronder het sphenoid. Dit is weer verbonden met andere botstructuren en ook je sinussen. En daar lopen weer allerlei zenuwen en andere structuren.

Het kan dus zomaar zijn dat je in je leven altijd verkouden bent, en dat de oorzaak nog ligt in die val van je kinderfiets. Volgens Maarten kun je ook als volwassene daar nog wat aan doen. “Er zit altijd muziek in”.

FROZEN SHOULDER

En dan dus die interne oorzaken. Maarten vertelt over een cliënt met frozen shoulder, en voor mij maakt dit voorbeeld alles duidelijk.

Maarten had spanning ontdekt rond haar lever, en had dit behandeld. In eerste instantie had ze al veel baat. Ze kon een hele week haar arm weer bewegen. Maar de klacht bleef terugkomen. Daarom stelde Maarten voor om iets dieper te kijken; ‘wat zou de lever te vertellen hebben?’

Op het moment dat hij het gebied rond haar lever aanraakte vertelde de vrouw dat ze aan haar man moest denken. Ze vertelde dat hij ernstig ziek was, en haar erg claimde. Ze had geen moment meer voor zichzelf, maar omdat hij zo ziek was legde ze zich hierbij neer.

ZO BINNEN, ZO BUITEN

Het uiten van haar frustratie gaf al weer meer ruimte. Maar ook besefte ze dat ze een keuze had; ze kon haar gevoelens met haar man gaan bespreken. Haar schouderklachten zijn weggebleven.

AUTONOMIE OVER JE LEVEN

Natuurlijk is niet elke schouderklacht een gevolg van frustratie. Maar er gebeurt veel meer dan we ons soms bewust zijn. En die ruimte, dat bewustzijn, daar ligt de kans om meer autonomie over je eigen leven te hebben. Het bewustzijn dat je keuze hebt, dat is ultieme vrijheid. En als je dat weet, dan wil je toch een behandelaar die op die manier naar je kijkt?

PODCAST

Luister naar de podcast want het is nog boeiender om dit allemaal van Maarten zelf te horen. En, we gaan nog een aflevering opnemen, over cranio bij babies en kinderen. So stay tuned!

Tip van Maarten: The Spark in the Machine, Daniel Keown

Hoe kan het dat de poten van salamanders opnieuw groeien, en kunnen de vingertoppen van kleine kinderen helemaal herstellen? Waarom kan dat niet bij volwassenen? Wat is die elektriciteit die door het menselijk lichaam stroomt? Is dat hetzelfde als wat de Chinese geneeskunde ‘Qi’ noemt? Als dat zo is, wat is het dan dat de Chinese geneeskunde begrijpt, maar de westerse geneeskunde negeert? Het boek van Daniel Keown is essentieel voor iedereen die graag wil weten hoe het menselijk lichaam functioneert.

Maarten Slutter

De praktijk van Maarten vind je in Arnhem. Neem een kijkje op zijn website. Maarten is therapeut en docent aan het Upledger Instituut.

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

XXX Nathalie

Craniosacraal therapie

EEN GESPREK MET MAARTEN SLUTTER

Je hebt vast gehoord over bindweefsel en fascie. Bindweefsel, het weefsel dat ons ‘bindt’. Maar wist je ook dat al je organen, al je weefsels, botten, spieren en zelfs je bloedvaten zijn verpakt in fascie?  En dat dit allemaal met elkaar verbonden is? Als je je tong uitsteekt heeft dat invloed op je grote teen. Zo ver gaat het.

Maarten Slutter vertelt vol liefde over zijn passie: craniosacraaltherapie. Ik zat op het puntje van mijn stoel toen hij vertelde hoe één van zijn cliënten bij hem kwam met een frozen shoulder. Dit bleek niks te maken te hebben met overbelasting van die schouder, maar alles met het opkroppen van frustraties. Ongelooflijk toch?

Tijd om meer te leren over je fascie. Press play!

over een 44 minuten weet jij dit ook!

In deze podcast ga je steeds meer begrijpen dat alles met elkaar verbonden is. Je gaat begrijpen wat dit betekent voor je gezondheid en je leven. Net als Chinese geneeskunde kijkt Craniosacraal therapie op een holistische manier naar onze gezondheid. Omdat ik de aanrakingen uit cranio zo ontzettend fijn vind, pas ik cranio technieken toe in mijn praktijk om acupunctuur aan te vullen. In deze podcast ga ik met Maarten Slutter dieper in op deze bijzondere methode.

FYSIOTHERAPIE OF CRANIO?

Er zijn zo veel verschillende behandelmethoden, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Fysiotherapie is natuurlijk heel bekend, en je huisarts zal je vaak doorverwijzen naar de fysiotherapeut als je pijn hebt. Dit is een prachtige methode om meer mobiliteit in het bewegingsapparaat te krijgen. Het heeft echter z’n beperkingen. Het feit dat zo veel fysiotherapeuten acupuncturist worden, manueel therapeut, osteopaat of craniosacraal therapeut zegt al iets.

DE KLACHT EN DE OORZAAK

Vaak ontstaan fysieke klachten in een moeilijke periode in je leven. Dan is het begrijpelijk dat de oplossing voor je klachten kan liggen in de manier waarop je omgaat met moeilijkheden en stress. Je kunt niet altijd de omstandigheden veranderen. Maar je hebt vaak meer keuze dan je denkt in hoe je hier mee omgaat.

CHINESE GENEESKUNDE EN OORZAKEN VAN ZIEKTE

Om dit te begrijpen eerst een ‘lesje’ in mijn  liefde: Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).

TCM kijkt naar de natuur om te begrijpen hoe ziekte ontstaat. Hoe is de dynamiek, de energie van de elementen? Deze 5 elementen zijn HOUT, VUUR, AARDE, METAAL en WATER. En deze elementen zijn ieder weer gekoppeld aan een seizoen: hout aan de lente, vuur aan de zomer, aarde is het na-seizoen, metaal hoort bij de herfst en water bij de winter. Elk element, elk seizoen heeft weer een aspect van klimaat: bij hout (lente) hoort de wind, bij vuur (zomer) hoort hitte, bij aarde (na-seizoen) hoort damp (vocht), bij metaal (herfst) hoort droogte, en bij water (winter) hoort koude.

EXTERNE FACTOREN

Deze factoren kunnen je systeem van buitenaf binnendringen. Er kan bijvoorbeeld iets in de lucht hangen waardoor je verkouden wordt, bijvoorbeeld een griep bacterie. Wanneer het binnendringt noem je dat volgens de TCM een ‘invasie wind-hitte’. Klachten kunnen natuurlijk ook veroorzaakt worden door een val, een botsing.

INTERNE FACTOREN

Maar ziekte kan ook van binnenuit ontstaan. Door emoties. Ook emoties worden binnen de TCM gekoppeld aan elementen, want de dynamiek, de energetica, de invloed op je weefsels van die betreffende emoties is vergelijkbaar met die van de elementen. Zo is boosheid de emotie die hoort bij de lever. En de lever is gekoppeld aan het element hout, en aan de lente, en aan de wind. De kracht van hout is expansie, het groeit met kracht alle kanten op. Zoals een boom met diepe wortels en wijdse takken die groeit in de lente. Onstuimig als de wind. Onstuimig als een woedeuitbarsting. Volg je het nog?

WAT KUN JE HIER NOU MEE?

Stel, je bent ergens boos over. Maar je durft het niet te zeggen, dus je houdt je in. Dat orgaan, de lever, is gekoppeld aan wind. Wind wil zich vrij bewegen. Dat is ook precies de taak van het levermeridiaansysteem binnen ons hele lichaam (en geest) – zorgen dat alles vrij kan stromen. Als je je boosheid vaak opkropt bemoeilijk je die vrije stroom; je zorgt voor stagnatie. En dat wil je niet.

Denk maar eens aan een auto: als je op het gas én de rem tegelijk staat hoor je lawaai, krijg je hitte, en als je dat maar lang genoeg volhoudt gaat er van alles kapot. Stagnatie. Ik ben geen automonteur, maar ik stel me iets voor met een heleboel rook en de geur van brand. (Misschien zoals je je soms van binnen voelt?)

Als je dus een gewoonte maakt van je irritaties inhouden zul je merken dat je weefsels niet vrij kunnen bewegen, vloeistoffen kunnen niet vrij stromen. En dat kan allerlei klachten geven, bijvoorbeeld hoofdpijn, migraine, constipatie, buikpijn, of juist diaree. Want andere organen en systemen kunnen door de gestagneerde energie moeilijker hun werk doen.

ACUPUNCTUUR

Meestal heeft die persoon een ‘strakke pols’. Met acupunctuur kun je die lever-energie weer vrijer laten stromen. En dat is vaak snel voelbaar. Ik  krijg regelmatig feedback van cliënten dat ze zich opgelucht voelen, en vrolijker, lichter. En dan voelt het lichter om je irritatie uit te spreken zonder te ontploffen. En de irritatie wordt gewoon minder lastig. Heerlijk!

Te veel woede is ook weer niet gezond. Het zorgt voor ‘stijgend lever yang’ en dat kan weer leiden tot ‘Leverwind’ zoals dat heet. Dat kan zorgen voor tremoren en veel meer ellende. Het toverwoord blijft balans. Boosheid is gezond. Te veel of te weinig boosheid? Niet zo gezond.

Deze materie is zo boeiend, ik ga hier binnenkort een aparte blog aan wijden.

CRANIOSACRAAL THERAPIE EN OORZAKEN

Net als TCM kijkt Craniosacraal therapie (Cranio) naar het hele plaatje. Holistisch. Pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door trauma (bijvoorbeeld een val, een botsing). Dat is duidelijk; je valt met je fiets, klapt over je stuur en je hebt pijn. Maar hoofdpijn of schouderpijn kan ook een hele andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld ingehouden woede, zoals ik hierboven beschreef. Het is fascinerend om te zien wat er gebeurt als je lichaam spanning vasthoudt. Die neiging tot vasthouden hoort volgens Maarten ook een beetje bij ons mens-zijn.

CRANIO: DE BEHANDELING

Cranio is een vorm van behandelen waarbij je behandelaar met zachte aanrakingen op zoek gaat naar waar er spanning is in je lichaam. Je ligt gekleed op een behandeltafel. De craino therapeut voelt op specifieke plekken, bijvoorbeeld bij de diafragma’s in je lichaam en aan je schedel, waar spanning is opgeslagen.

FASCIE

Fascie is het fijnmazige bindweefsel. Het bestaat uit vloeistoffen, collageen en elastine. Elastine zorgt voor de beweeglijkheid, collageen zorgt voor stevigheid. Yang – Yin. In de fascie kan spanning opgeslagen worden, ook wel ’tissue memory’ genoemd.

Fascie zit overal in je lijf, om alle weefsels, organen, botten, spieren, zenuwen. Fascie lopen van boven naar beneden in je lijf, en op sommige plekken (diafragma’s, ter hoogte van de Chakra’s) loopt het horizontaal. Ik vergelijk fascie vaak met een precies passend duikpak, compleet met capuchon. Wanneer je ergens in dat duikpak een flinke knoop legt (spanning vasthoudt) dan is op een andere plek in je duikpak dus te weinig ruimte. En dit ‘duikpak’ zit niet alleen om je heen, maar in je lichaam om al je weefsels heen. En zo kan het zijn dat je schouderklachten krijgt omdat je spanning vasthoudt rond je lever.

ZACHTE AANRAKING

De aanrakingen bij cranio, of handvattingen, zijn heel zacht. Het lijkt in eerste instantie of er helemaal niks gebeurt. Maar juist in die zachtheid gebeurt er van alles. Maarten legt uit dat wanneer je als fysio of masseur iemand behandelt, dat je dan ‘iets doet’. Dan kan er ‘afweerspanning’ ontstaan; je geeft als cliënt onbewust weerstand. Uit angst voor pijn misschien, of omdat het sowieso spannend is om aangeraakt te worden.

Bij Cranio is de aanraking heel subtiel, ook om die afweerspanning te voorkomen. Wanneer de plek van de aanraking langzaam ontspant, neemt fascie daar weer z’n ruimte in. En omdat fascie, net als dat duikpak, verbonden is met alles, ontstaat er meer ruimte in je hele lijf. Wanneer je de knoop uit het duikpak haalt kun je ook je nek weer bewegen, en rechtop staan, en je voeten bewegen…

OUD TRAUMA

Je kunt je voorstellen dat wanneer je als kind bent gevallen met je fietsje er ongemerkt wat is verschoven in je structuur. Bijvoorbeeld als je op je hoofd bent gevallen. Je schedel bestaat uit diverse botdelen, waaronder het sphenoid. Dit is weer verbonden met andere botstructuren en ook je sinussen. En daar lopen weer allerlei zenuwen en andere structuren.

Het kan dus zomaar zijn dat je in je leven altijd verkouden bent, en dat de oorzaak nog ligt in die val van je kinderfiets. Volgens Maarten kun je ook als volwassene daar nog wat aan doen. “Er zit altijd muziek in”.

ZO BINNEN, ZO BUITEN

En dan dus die interne oorzaken. Maarten vertelt over een cliënt met frozen shoulder, en voor mij maakt dit voorbeeld alles duidelijk.

Maarten had spanning ontdekt rond haar lever, en had dit behandeld. In eerste instantie had ze al veel baat. Ze kon een hele week haar arm weer bewegen. Maar de klacht bleef terugkomen. Daarom stelde Maarten voor om iets dieper te kijken; ‘wat zou de lever te vertellen hebben?’ Op het moment dat hij het gebied rond haar lever aanraakte vertelde de vrouw dat ze aan haar man moest denken. Ze vertelde dat hij ernstig ziek is, en haar erg claimt. Ze had geen moment meer voor zichzelf, maar omdat hij zo ziek is legt ze zich hierbij neer.

Het uiten van haar frustratie gaf al weer meer ruimte. Maar ook besefte ze dat ze een keuze heeft; ze kon haar gevoelens met haar man gaan bespreken. Haar schouderklachten zijn weggebleven.

AUTONOMIE OVER JE LEVEN

Natuurlijk is niet elke schouderklacht een gevolg van frustratie. Maar er gebeurt veel meer dan we ons soms bewust zijn. En die ruimte, dat bewustzijn, daar ligt de kans om meer autonomie over je eigen leven te hebben. Het bewustzijn dat je keuze hebt, dat is ultieme vrijheid. En als je dat weet, dan wil je toch een behandelaar die op die manier naar je kijkt?

PODCAST

Luister naar de podcast want het is nog boeiender om dit allemaal van Maarten zelf te horen. En, we gaan nog een aflevering opnemen, over cranio bij babies en kinderen. So stay tuned!

Tip van Maarten: The Spark in the Machine, Daniel Keown

Hoe kan het dat de poten van salamanders opnieuw groeien, en kunnen de vingertoppen van kleine kinderen helemaal herstellen? Waarom kan dat niet bij volwassenen? Wat is die elektriciteit die door het menselijk lichaam stroomt? Is dat hetzelfde als wat de Chinese geneeskunde ‘Qi’ noemt? Als dat zo is, wat is het dan dat de Chinese geneeskunde begrijpt, maar de westerse geneeskunde negeert? Het boek van Daniel Keown is essentieel voor iedereen die graag wil weten hoe het menselijk lichaam functioneert.

Maarten Slutter

De praktijk van Maarten vind je in Arnhem. Neem een kijkje op zijn website. Maarten is therapeut en docent aan het Upledger Instituut.

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

XXX Nathalie