Je immuunsysteem
Als er één ding is waar we het veel over hebben deze tijd is het ‘ons immuunsysteem’. Maar, waar heb je het dan eigenlijk over?
SYSTEEM VAN SAMENWERKING
Je immuunsysteem is niet één apart deel in je lichaam. Het is een strategische samenwerking van verschillende processen en maakt gebruik van je bloed-, lymfe- en weefselstroom. En dat zit dus overal in je lijf.
Het is een super-intelligent systeem dat ziekteverwekkers van buiten én binnen je lichaam wil weren én opruimen. Denk aan micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten, en ook kapotte of ontaarde lichaamseigen cellen en weefsels.
ORGANEN
Een aantal organen zijn speciaal betrokken bij de afweer: je lymfeklieren, milt, thymus, het rode beenmerg, keel- en neusamandelen en het lymfatische weefsel in de wand van de slijmvliezen. Ook je lever en je huid spelen een grote rol. En natuurlijk je darmen, met name de slijmvliezen van de darmwand Al deze organen en weefsels communiceren met elkaar via hormonen en zenuwsignalen.
1 ~ DE ALGEMENE AFWEER
Je immuunsysteem bestaat uit twee delen, of twee fasen: de algemene afweer en de specifieke afweer. De algemene afweer is een fysieke en chemische barrière: je huid (met talg) en slijmvliezen (met slijm). Daarna volgt de algemene ontstekingsreactie om beschadigd weefsel te herstellen en indringers, die toch door de huid en slijmvliezen wisten te komen, te vernietigen.
Zo’n ontstekingsreactie voel je! Dat is de bekende roodheid, warmte, zwelling en pijn. Denk maar aan een wondje, een bult of een verzwikte enkel. Van die temperatuurstijging worden micro-organismen niet blij, dus dit helpt de afweer.
Wanneer een micro-organisme ‘massaal’ je lichaam is binnengedrongen krijg je koorts. Dit is niet fijn, maar heel nuttig en helpt je afweer. Je wilt dus niet meteen een paracetamol nemen, maar je lichaam z’n goede werk laten doen. Er zijn bacteriën die gifstoffen produceren die ook koorts veroorzaken. Koorts is dus soms gewenst, en soms niet. Sterke verhoging (40 à 41 graden) kan zelfs beschadigend werken. Bel dan met je huisarts.
2 ~ DE SPECIFIEKE AFWEER
Wanneer de algemene afweer niet werkt, komt de specifieke afweer in actie. Dan maakt je lijf exact passende antistoffen (B-lymfocyten) en exact passende afweercellen (T-lymfocyten) aan. Een voorbeeld van een T-lymfocyt is de krachtige T-killercel. Deze kan virussen vernietigen wanneer zij een lichaamscel zijn binnengedrongen.
JE IMMUUNSYSTEEM
Nu je begrijpt dat je immuunsysteem eigenlijk je hele lichaam is, snap je dat je afweer ‘gewoon’ verbetert als je algehele gezondheid verbetert. Het is geen rocket science maar een natuurlijk gegeven! Het leven is een ongoing cyclus van uit balans raken, en je balans weer herstellen. En weer uit balans… Yin-Yang. Wat te doen? Voldoende bewegen, slapen, een gezonde manier van eten, ontspannen. Maar ook: leuke dingen doen, lachen, knuffelen, iets doen wat je begeistert. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, en verzamel fijne mensen om je heen. Heb oog voor je omgeving. Een hele lijst, maar je hoeft maar kleine stapjes te maken. Verander een gewoonte als je dit kunt verbeteren, omarm wat je niet kunt veranderen. Heb compassie voor jezelf én neem jezelf niet altijd te serieus, dat helpt ook.
5 MINUTEN NAAR SCHOOL
house of qi
Als er één ding is waar we het veel over hebben deze tijd is het ‘ons immuunsysteem’. Maar, waar heb je het dan eigenlijk over?
Je immuunsysteem is niet één apart deel in je lichaam. Het is een strategische samenwerking van verschillende processen en maakt gebruik van je bloed-, lymfe- en weefselstroom. En dat zit dus overal in je lijf. Het is een super-intelligent systeem dat ziekteverwekkers van buiten én binnen je lichaam wil weren én opruimen. Denk aan micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Maar ook kapotte of ontaarde lichaamseigen cellen en weefsels
Een aantal organen zijn speciaal betrokken bij de afweer:
- je lymfeklieren
- je milt
- je thymus
- het rode beenmerg
- keel- en neusamandelen
- het lymfatische weefsel in de wand van de slijmvliezen
Ook je lever en je huid spelen een grote rol bij de afweer. Je huid (met talg) verpakt je hele lichaam, en is de grootste beschermende barrière naar de buitenwereld. En natuurlijk je darmen, met de slijmvliezen in de darmwand. Dat maakt deel uit van je algemene afweer, daar lees je in het volgende blokje over.
Al deze organen en weefsels communiceren met elkaar via hormonen en zenuwsignalen.
Je immuunsysteem bestaat uit twee delen, of twee fasen: de algemene afweer en de specifieke afweer.
De algemene afweer is een fysieke en chemische barrière. Je eerste verdedigingslinie. Je huid (met talg) en slijmvliezen (met slijm). Als indringers toch door die huid en je slijmvliezen weten te komen volgt er een algemene ontstekingsreactie. Dit helpt om beschadigd weefsel te herstellen en om die indringers te vernietigen én op te ruimen.
Zo’n ontstekingsreactie voel je! Dat is die bekende roodheid, warmte, zwelling en pijn. Denk maar aan een wondje, een bult of een verzwikte enkel. Van die temperatuurstijging worden micro-organismen niet blij, dus dit helpt de afweer.
Wanneer een micro-organisme ‘massaal’ je lichaam is binnengedrongen krijg je koorts. Dit is niet fijn, maar wel heel nuttig want het helpt je afweer. Je wilt dus niet meteen een paracetamol nemen, maar je lichaam z’n goede werk laten doen.
Er zijn echter bacteriën die gifstoffen produceren die ook koorts veroorzaken.
Koorts is dus soms gewenst, en soms niet.
Sterke verhoging (40 à 41 graden) kan zelfs beschadigend werken. Bel in zo’n geval met je huisarts.
Wanneer de algemene afweer niet heeft gewerkt, komt de specifieke afweer in actie. Dan maakt je lijf exact passende antistoffen (B-lymfocyten) en exact passende afweercellen (T-lymfocyten) aan. Een voorbeeld van een T-lymfocyt is de krachtige T-killercel. Deze kan virussen vernietigen wanneer zij een lichaamscel zijn binnengedrongen. Hier heb je ongetwijfeld over gehoord wanneer het ging om het huidige vaccin.
Nu je begrijpt dat je immuunsysteem eigenlijk je hele lichaam is, snap je dat je afweer ‘gewoon’ verbetert als je algehele gezondheid verbetert.
Het is geen rocket science maar een natuurlijk gegeven! Het leven is een ongoing cyclus van uit balans raken, en je balans weer herstellen. En weer uit balans… Yin-Yang.
Wat te doen? Voldoende bewegen, slapen, een gezonde manier van eten, ontspannen. Maar ook: leuke dingen doen, lachen, knuffelen, iets doen wat je begeistert. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, en verzamel fijne mensen om je heen. Heb oog voor je omgeving.
Een hele lijst, maar je hoeft maar kleine stapjes te maken. Verander een gewoonte als je dit kunt verbeteren, omarm wat je niet kunt veranderen. Heb compassie voor jezelf én neem jezelf niet altijd te serieus, dat helpt ook.
Geef een reactie