craniosacraal therapie bij kinderen

EEN GESPREK MET MICHELLE VAN AKEN – DE LA BIJE EN MAARTEN SLUTTER

Wist je dat een baby al voor de geboorte spanningen oppikt uit de omgeving en dit kan vasthouden in zijn/haar lijfje? Dan moet de bevalling nog komen. Die spanningen kunnen de onderliggende oorzaak zijn van allerlei klachten later, zoals buikkrampen, overstrekken en veel en onverklaarbaar huilen dat je hele gezin wakker houdt.

Geboren worden is een heel natuurlijk gegeven, en dat dit met stress gepaard gaat is bijna onvermijdelijk. Hoe fijn zou het zijn als je een zacht zetje krijgt om al die stress snel los te laten, zodat je vrij aan je leven kunt beginnen?

Volgens Maarten Slutter kan craniosacraal therapie bij kinderen al heel snel heel veel goed doen. Een baby bijvoorbeeld is nog zo zacht en beweeglijk dat er vaak maar 1 tot 3 behandelingen nodig zijn voordat het heel veel beter wordt. En ook bij grotere kinderen kan cranio gauw veel spanning verlichten. Dat klinkt veelbelovend!

Tijd om meer te leren over kindercranio. Press play!

over 60 minuten weet jij dit ook!

Deze podcast met Michelle en Maarten raakt me in m’n hart. Zij zijn allebei zo bevlogen. Maarten kan bijna niet genoeg herhalen hoe leuk het is om te werken met kinderen. Hun enthousiasme is zo aanstekelijk, ik zou gewoon ook kinder-craniotherapeut willen zijn… Het mooie van cranio is dat je bij kinderen vaak al heel snel voor veel verbetering kunt zorgen. Wat een lekker begin van je leven.

CRANIO BIJ KINDEREN

Allereerst de vraag: wanneer ga je naar een craniosacraal therapeut met je kind?  De meeste ouders bezoeken de cranio-therapeut wanneer hun kind niet lekker in hun vel zit en klachten heeft die ze misschien niet zo snel kunnen verklaren.

babies
  • Onrustklachten
  • Slaapproblemen
  • Intolerantie voor voeding zoals koemelk
  • Veel huilen
  • Geboortetrauma (vervormde schedel, scheefhals/torticollis)
  • Reflux- en constipatieklachten

grotere kinderen
  • Hyperactiviteit
  • Bedplassen
  • Motoriek- en coördinatieproblemen
  • Leer- en gedragsproblemen
  • Concentratiestoornissen
  • Dyslexie en dyscalculie
  • Autistiformestoornissen
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Niet kunnen slapen
  • Heimwee
  • Sociale uitdagingen; niet goed vriendjes kunnen maken
  • Niet goed contact kunnen maken in het algemeen (niet knuffelen)
  • Spraakproblemen, stotteren

HOE WERKT HET?

Hoe werkt cranio eigenlijk bij kinderen? Om dat te begrijpen vroeg ik Michelle hoe zij ertoe is gekomen om cranio-therapeut te worden. En dan begint een openhartig gesprek.

MICHELLE VAN AKEN – DE LA BIJE

Michelle vertelt dat zij als jonge vrouw in de opbouw van haar leven, overdonderd was door het moederschap. Ze vertelt hoe heftig haar bevalling was en dat ze steeds onzekerder werd door het vele huilen van haar zoontje. Raf zat duidelijk niet goed in zijn vel en ontwikkelde als kleuter een achterstand met spreken. Michelle was ten einde raad.

Het geluk wil dat ze in die tijd Sanno Visser ontmoette. Sanno was één van de eerste cranio-therapeuten in Nederland en hij heeft veel betekend voor het vak. Raf was intussen een gevoelig jochie geworden van 4 jaar. De zachte aanpak van Sanno zorgde er voor dat Raf kon gaan loslaten en in zijn lijf zakte. Het leek alsof alle spanning van de zwangerschap, de heftige bevalling en zijn eerste levensjaren er allemaal uitkwam. Raf uitte zijn woede, en eindelijk kwam er ook rust. Hij begon te praten, en voor het eerst genoot hij van knuffelen. Er was voor het eerst echt contact. Een openbaring!

Voor Michelle, net afgestudeerd als fysiotherapeut, was de keuze snel gemaakt. Tijdens haar studie craniosaciaal therapie leerde ze de verbanden tussen lichamelijke en geestelijke klachten. Er werd gekeken naar de mens als een geheel, met ruimte om jezelf te mogen zijn.

DE UITDAGING VOOR JONGE MOEDERS

Michelle is natuurlijk niet de enige moeder die moeite had om haar kind te begrijpen en troosten. Zeker in deze tijd waarin we alles tegelijk en liefst heel goed willen doen geven veel jonge moeders toe dat ze het pittig vinden. Een leuke nieuwe moeder zijn, liefst snel weer op je oude gewicht, je toffe baan behouden of je eigen bedrijf opstarten, een vrolijke en aantrekkelijke vrouw zijn voor je partner, een gezellige vriendin voor je vrienden en een leuke dochter voor je ouders… en dan die kleine baby.

DE KLACHT EN DE OORZAAK

Klachten bij babies kunnen al ontstaan zijn door spanningen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat je tijdens je zwangerschap ook nog bent gaan verhuizen. Of omdat je al een hele serie IVF behandelingen achter de rug hebt en het deze keer echt goed moet gaan. Of omdat je door corona thuis moet werken en er eigenlijk te weinig ruimte is voor jou en je partner om in huis om rustig te werken en je oudste kinderen thuis scholing te geven.

Hoe hou je al die ballen in de lucht en blijf je er ook nog vrolijk onder? Dan kun je best een ‘wondermiddel’ gebruiken!

HET ‘MUURTJE OM JE HART’

Maarten legt uit hoe het komt dat babies zo makkelijk te behandelen zijn. Kinderen zijn nog heel puur en hebben nog geen muurtje om hun hart gebouwd. Het is een heel menselijke, onbewuste reactie om jezelf te beschermen als er iets is gebeurd dat je heeft gekwetst. Bijvoorbeeld als een kind boos is en de ouders zeggen dat je niet boos mag zijn. Dan krijgt die boosheid een lading, het gevoel mag er niet zijn. Dit zorgt er voor dat je dit bij je gaat houden.

Podcast #21 gemist over cranio?
Luister hier!

HET PERICARD, DE BESCHERMER VAN ONS HART

Hoe liefdevol ouders ook zijn, dit is wat er gebeurt in de opvoeding. We worden geliefd, en we worden teleurgesteld. Volgens Maarten is dit heel normaal. Zo leren we ook onze eigen krachten en onze eigen ik ontwikkelen, en leren we ons ook losmaken van onze ouders.

Wanneer onze gevoelens echter consequent worden afgekeurd of genegeerd, bouw  je  als het ware een schild op, je gaat je gevoelens bij je houden. Dit gebeurt vaak onbewust en energetisch, maar in je lichaam zie je dit in de fascie terug.

Een mooi voorbeeld van een schild is het Pericard. Dat is het beschermende vlies (fascia) rondom ons hart. Wanneer je je gekwetst voelt in de liefde kan dit vlies wat vaster gaan zitten. Het voelt dan niet veilig om je hart ‘te openen’. Je houdt je gevoelens bij je. Terwijl je hart ruimte nodig heeft om vrij te bewegen. De hartspier moet in alle vrijheid kunnen samentrekken en ontspannen voor een gezonde bloedsomloop.

HET PERICARD VOLGENS CHINESE GENEESKUNDE

Ook in de Chinese geneeskunde heeft het Pericard een belangrijke positie en een eigen meridiaansysteem. Veel klachten van het hart worden behandeld door acupunctuurpunten op de pericardmeridiaan. Deze meridiaan begint vanuit het hart en loopt vanuit de oksel over het midden van de binnenzijde arm over de handpalm naar de middelvinger.

Op de pericardmeridiaan en midden op de handpalm zit het acupunctuurpunt Láo Gōng, ‘het paleis van de arbeid’. Een belangrijk punt ook in de Qigong. De ligging van dit punt verklaart misschien ook het gevoel van echt contact wanneer je iemand een hand geeft; via de handpalmen maak je verbinding met elkaars hart.

Is het niet wonderlijk hoe dit werkt? Hoe je gevoelens en gedachten vervlochten zijn met je fysieke lichaam? Hoe we onze spirit, ons hart en onze ziel en ons leven ervaren en beschermen met ons lijf?

Ook emoties als angst of boosheid kunnen er voor zorgen dat de fascie in je lichaam gespannen worden. Bijvoorbeeld spanning rond je buik, en maag. Of spanning in het gezicht en hals met het bekende klemmen van je kaken. Of spanning rond de lever die zelfs kan leiden tot een frozen shoulder, zoals Maarten beschreef in het wonderlijke voorbeeld in de vorige podcast.

DE KUNST VAN ACHTEROVER LEUNEN

Volgens Maarten is het mooie van werken met cranio dat van tevoren niet weet wat de oplossing zal zijn. Je gaat aan de slag en laat je leiden door wat je voelt, door wat zich aandient. Voor een goede behandelaar is het de kunst om ‘achterover te durven leunen’. Niet te willen fixen, niet al te snel willen oplossen, maar vanuit rust en neutraliteit te voelen en te volgen wat het kind via het lijf te vertellen heeft.

DIT KUN JE ALS OUDERS ZELF DOEN

Vaak vragen ouders ‘Hoe kan het nou dat ons kind bij jou zo rustig wordt?’ Volgens Maarten ligt dit ook aan de aanraking, maar vooral aan de rust die een therapeut bij zich draagt. En dat is iets wat ouders zelf kunnen doen.

Op het moment dat een vader of moeder meer kan zakken in zijn/haar lijf, kan het kind ook meer zakken. Wanneer je rustig blijft als je kind huilt, kan je kind voelen dat hij/zij zich niet hoeft te overschreeuwen. Een kind is deel van een systeem, het gezin. Het is vaak best moeilijk om de rust te bewaren in een moment vol stress, maar tegelijk is het het allerbeste wat je voor je kind kunt doen.

Michelle legt uit dat het voor babietjes soms fijn is om op hun zij te liggen wanneer ze buikpijn hebben. En nabijheid, dat is voor zuigelingen heel belangrijk. Draagdoeken kunnen heel fijn zijn. En zorg voor een warm vangnet. Niet alleen rond je kind maar ook voor jezelf. Er komt nogal wat op je af als je ouder wordt.

craniosacraal therapie bij kinderen

EEN GESPREK MET MICHELLE VAN AKEN – DE LA BIJE EN MAARTEN SLUTTER

Wist je dat een baby al voor de geboorte spanningen oppikt uit de omgeving en dit kan vasthouden in zijn/haar lijfje? Dan moet de bevalling nog komen. Die spanningen kunnen de onderliggende oorzaak zijn van allerlei klachten later, zoals buikkrampen, overstrekken en veel en onverklaarbaar huilen dat je hele gezin wakker houdt.

Geboren worden is een heel natuurlijk gegeven, en dat dit met stress gepaard gaat is bijna onvermijdelijk. Hoe fijn zou het zijn als je een zacht zetje krijgt om al die stress snel los te laten, zodat je vrij aan je leven kunt beginnen?

Volgens Maarten Slutter kan craniosacraal therapie bij kinderen al heel snel heel veel goed doen. Een baby bijvoorbeeld is nog zo zacht en beweeglijk dat er vaak maar 1 tot 3 behandelingen nodig zijn voordat het heel veel beter wordt. En ook bij grotere kinderen kan cranio gauw veel spanning verlichten. Dat klinkt veelbelovend!

Tijd om meer te leren over kindercranio. Press play!

over 60 minuten weet jij dit ook!

Deze podcast met Michelle en Maarten raakt me in m’n hart. Zij zijn allebei zo bevlogen. Maarten kan bijna niet genoeg herhalen hoe leuk het is om te werken met kinderen. Hun enthousiasme is zo aanstekelijk, ik zou gewoon ook kinder-craniotherapeut willen zijn… Het mooie van cranio is dat je bij kinderen vaak al heel snel voor veel verbetering kunt zorgen. Wat een lekker begin van je leven.

CRANIO BIJ KINDEREN

Allereerst de vraag: wanneer ga je naar een craniosacraal therapeut met je kind?  De meeste ouders bezoeken de cranio-therapeut wanneer hun kind niet lekker in hun vel zit en klachten heeft die ze misschien niet zo snel kunnen verklaren.

babies
  • Onrustklachten
  • Slaapproblemen
  • Intolerantie voor voeding zoals koemelk
  • Veel huilen
  • Geboortetrauma (vervormde schedel, scheefhals/torticollis)
  • Reflux- en constipatieklachten

grotere kinderen
  • Hyperactiviteit
  • Bedplassen
  • Motoriek- en coördinatieproblemen
  • Leer- en gedragsproblemen
  • Concentratiestoornissen
  • Dyslexie en dyscalculie
  • Autistiformestoornissen
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Niet kunnen slapen
  • Heimwee
  • Sociale uitdagingen; niet goed vriendjes kunnen maken
  • Niet goed contact kunnen maken in het algemeen (niet knuffelen)
  • Spraakproblemen, stotteren

HOE WERKT HET?

Hoe werkt cranio eigenlijk bij kinderen? Om dat te begrijpen vroeg ik Michelle hoe zij ertoe is gekomen om cranio-therapeut te worden. En dan begint een openhartig gesprek.

MICHELLE VAN AKEN – DE LA BIJE

Michelle vertelt dat zij als jonge vrouw in de opbouw van haar leven, overdonderd was door het moederschap. Ze vertelt hoe heftig haar bevalling was en dat ze steeds onzekerder werd door het vele huilen van haar zoontje. Raf zat duidelijk niet goed in zijn vel en ontwikkelde als kleuter een achterstand met spreken. Michelle was ten einde raad.

Het geluk wil dat ze in die tijd Sanno Visser ontmoette. Sanno was één van de eerste cranio-therapeuten in Nederland en hij heeft veel betekend voor het vak. Raf was intussen een gevoelig jochie geworden van 4 jaar. De zachte aanpak van Sanno zorgde er voor dat Raf los kon laten. Het leek alsof alle spanning van de zwangerschap, de heftige bevalling en zijn eerste levensjaren er allemaal uitkwam. Raf uitte zijn woede, en eindelijk kwam er ook rust. Hij begon te praten, en voor het eerst genoot hij van knuffelen.  Er was voor het eerst echt contact. Een openbaring!

Voor Michelle, net afgestudeerd als fysiotherapeut, was de keuze snel gemaakt. Tijdens haar studie craniosaciaal therapie leerde ze de verbanden tussen lichamelijke en geestelijke klachten. Er werd gekeken naar de mens als een geheel, met ruimte om jezelf te mogen zijn.

DE UITDAGING VOOR JONGE MOEDERS

Michelle is natuurlijk niet de enige moeder die moeite had om haar kind te begrijpen en troosten. Zeker in deze tijd waarin we alles tegelijk en liefst heel goed willen doen geven veel jonge moeders toe dat ze het pittig vinden. Een leuke nieuwe moeder zijn, liefst snel weer op je oude gewicht, je toffe baan behouden of je eigen bedrijf opstarten, een vrolijke en aantrekkelijke vrouw zijn voor je partner, een gezellige vriendin voor je vrienden en een leuke dochter voor je ouders… en dan die kleine baby.

DE KLACHT EN DE OORZAAK

Klachten bij babies kunnen al ontstaan zijn door spanningen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat je tijdens je zwangerschap ook nog bent gaan verhuizen. Of omdat je al een hele serie IVF behandelingen achter de rug hebt en het deze keer echt goed moet gaan. Of omdat je door corona thuis moet werken en er eigenlijk te weinig ruimte is voor jou en je partner om in huis om rustig te werken en je oudste kinderen thuis scholing te geven.

Hoe hou je al die ballen in de lucht en blijf je er ook nog vrolijk onder? Dan kun je best een ‘wondermiddel’ gebruiken!

HET ‘MUURTJE OM JE HART’

Maarten legt uit hoe het komt dat babies zo makkelijk te behandelen zijn. Kinderen zijn nog heel puur en hebben nog geen muurtje om hun hart gebouwd. Het is een heel menselijke, onbewuste reactie om jezelf te beschermen als er iets is gebeurd dat je heeft gekwetst. Bijvoorbeeld als een kind boos is en de ouders zeggen dat je niet boos mag zijn. Dan krijgt die boosheid een lading, het gevoel mag er niet zijn. Dit zorgt er voor dat je dit bij je gaat houden.

HET PERICARD, DE BESCHERMER VAN ONS HART

Hoe liefdevol ouders ook zijn, dit is wat er gebeurt in de opvoeding. We worden geliefd, en we worden teleurgesteld. Volgens Maarten is dit heel normaal. Zo leren we ook onze eigen krachten en onze eigen ik ontwikkelen, en leren we ons ook losmaken van onze ouders.

Wanneer onze gevoelens echter consequent worden afgekeurd of genegeerd, bouw  je  als het ware een schild op, je gaat je gevoelens bij je houden. Dit gebeurt vaak onbewust en energetisch, maar in je lichaam zie je dit in de fascie terug.

Een mooi voorbeeld van een schild is het Pericard. Dat is het beschermende vlies (fascia) rondom ons hart. Wanneer je je gekwetst voelt in de liefde kan dit vlies wat vaster gaan zitten. Het voelt dan niet veilig om je hart ‘te openen’. Je houdt je gevoelens bij je. Terwijl je hart ruimte nodig heeft om vrij te bewegen. De hartspier moet in alle vrijheid kunnen samentrekken en ontspannen voor een gezonde bloedsomloop.

HET PERICARD VOLGENS CHINESE GENEESKUNDE

Ook in de Chinese geneeskunde heeft het Pericard een belangrijke positie en een eigen meridiaansysteem. Veel klachten van het hart worden behandeld door acupunctuurpunten op de pericardmeridiaan. Deze meridiaan begint vanuit het hart en loopt vanuit de oksel over het midden van de binnenzijde arm over de handpalm naar de middelvinger.

Op de pericardmeridiaan en midden op de handpalm zit het acupunctuurpunt Láo Gōng, ‘het paleis van de arbeid’. Een belangrijk punt ook in de Qigong. De ligging van dit punt verklaart misschien ook het gevoel van echt contact wanneer je iemand een hand geeft; via de handpalmen maak je verbinding met elkaars hart.

Is het niet wonderlijk hoe dit werkt? Hoe je gevoelens en gedachten vervlochten zijn met je fysieke lichaam? Hoe we onze spirit, ons hart en onze ziel en ons leven ervaren en beschermen met ons lijf?

Ook emoties als angst of boosheid kunnen er voor zorgen dat de fascie in je lichaam gespannen worden. Bijvoorbeeld spanning rond je buik, en maag. Of spanning in het gezicht en hals met het bekende klemmen van je kaken. Of spanning rond de lever die zelfs kan leiden tot een frozen shoulder, zoals Maarten beschreef in het wonderlijke voorbeeld in de vorige podcast.

DE KUNST VAN ACHTEROVER LEUNEN

Volgens Maarten is het mooie van werken met cranio dat van tevoren niet weet wat de oplossing zal zijn. Je gaat aan de slag en laat je leiden door wat je voelt, door wat zich aandient. Voor een goede behandelaar is het de kunst om ‘achterover te durven leunen’. Niet te willen fixen, niet al te snel willen oplossen, maar vanuit rust en neutraliteit te voelen en te volgen wat het kind via het lijf te vertellen heeft.

DIT KUN JE ALS OUDERS ZELF DOEN

Vaak vragen ouders ‘Hoe kan het nou dat ons kind bij jou zo rustig wordt?’ Volgens Maarten ligt dit ook aan de aanraking, maar vooral aan de rust die een therapeut bij zich draagt. En dat is iets wat ouders zelf kunnen doen.

Op het moment dat een vader of moeder meer kan zakken in zijn/haar lijf, kan het kind ook meer zakken. Wanneer je rustig blijft als je kind huilt, kan je kind voelen dat hij/zij zich niet hoeft te overschreeuwen. Een kind is deel van een systeem, het gezin. Het is vaak best moeilijk om de rust te bewaren in een moment vol stress, maar tegelijk is het het allerbeste wat je voor je kind kunt doen.

Michelle legt uit dat het voor babietjes soms fijn is om op hun zij te liggen wanneer ze buikpijn hebben. En nabijheid, dat is voor zuigelingen heel belangrijk. Draagdoeken kunnen heel fijn zijn. En zorg voor een warm vangnet. Niet alleen rond je kind maar ook voor jezelf. Er komt nogal wat op je af als je ouder wordt.

Podcast #21 gemist over cranio? Luister hier!

BOEKENTIPS VAN MICHELLE

Het einde van de opvoeding, Jan Geurtz

In dit boek laat de schrijver zien dat de crisis in de opvoedkunde, maar vooral ook in de dagelijkse praktijk van het opvoeden, veroorzaakt wordt door een fundamentele fout in ons basisprincipe van het opvoeden. Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.

Laat je kind niet los, Gordon Neufeld en Gabor Maté

Kinderen zijn niet meer zoals vroeger. Ze lijken minder aan te nemen van volwassenen. Hebben minder ontzag. En minder schrik om in de problemen te komen. De opvoedingstechnieken van onze ouders werken niet meer. Voor velen voelt het ouderschap niet als vanzelfsprekend aan. Dit boek bespreekt een van de meest verontrustende en onderschatte fenomenen van deze tijd. Leeftijdsgenootjes nemen de plaats in van ouders. Ze zijn de nieuwe referentie van onze kinderen bij het vormen van hun gedrag, identiteit, normen en waarden. De gevolgen zijn nefast. Kinderen raken verward. De hechtheid van het gezin wordt ondermijnd. En een agressieve jeugdcultuur staat een gezonde ontwikkeling in de weg. ‘Laat je kind niet los!’ helpt ouders om dit fenomeen te begrijpen. Een goede band met je kinderen is de sleutel, volgens dr Neufeld. Hij legt uit hoe je moeilijke situaties aanpakt. En hoe je de relatie met je kinderen kan versterken. Dokter Gordon Neufeld is een klinisch psycholoog uit Vancouver, gespecialiseerd in kinderontwikkeling. Hij is een autoriteit op vlak van agressie en geweld onder kinderen en jongeren. In 2006 richtte hij het Neufeld Institute op, dat opleidingen organiseert voor ouders en professionele opvoeders. Dokter Gabor Maté is een Canadese arts die bestsellers schreef over verslaving, stress en aandachtstoornissen.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen, Philippa Perry

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelend te zijn, geeft Perry op een even directe als geestige manier inzicht in de invloed van je eigen opvoeding op je ouderschap. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor het uiteindelijk goed zal komen. Philippa Perry is al twintig jaar psychotherapeut en schrijver. Ze is verbonden aan The School of Life. Daarnaast is ze tv- en radiopresentator en werkte ze mee aan vele documentaires. Ze woont in Londen met haar echtgenoot, de kunstenaar Grayson Perry, met wie ze een volwassen dochter heeft.

BOEKENTIPS VAN MICHELLE

Het einde van de opvoeding, Jan Geurtz

In dit boek laat de schrijver zien dat de crisis in de opvoedkunde, maar vooral ook in de dagelijkse praktijk van het opvoeden, veroorzaakt wordt door een fundamentele fout in ons basisprincipe van het opvoeden. Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.

Laat je kind niet los, Gordon Neufeld en Gabor Maté

Kinderen zijn niet meer zoals vroeger. Ze lijken minder aan te nemen van volwassenen. Hebben minder ontzag. En minder schrik om in de problemen te komen. De opvoedingstechnieken van onze ouders werken niet meer. Voor velen voelt het ouderschap niet als vanzelfsprekend aan. Dit boek bespreekt een van de meest verontrustende en onderschatte fenomenen van deze tijd. Leeftijdsgenootjes nemen de plaats in van ouders. Ze zijn de nieuwe referentie van onze kinderen bij het vormen van hun gedrag, identiteit, normen en waarden. De gevolgen zijn nefast. Kinderen raken verward. De hechtheid van het gezin wordt ondermijnd. En een agressieve jeugdcultuur staat een gezonde ontwikkeling in de weg. ‘Laat je kind niet los!’ helpt ouders om dit fenomeen te begrijpen. Een goede band met je kinderen is de sleutel, volgens dr Neufeld. Hij legt uit hoe je moeilijke situaties aanpakt. En hoe je de relatie met je kinderen kan versterken. Dokter Gordon Neufeld is een klinisch psycholoog uit Vancouver, gespecialiseerd in kinderontwikkeling. Hij is een autoriteit op vlak van agressie en geweld onder kinderen en jongeren. In 2006 richtte hij het Neufeld Institute op, dat opleidingen organiseert voor ouders en professionele opvoeders. Dokter Gabor Maté is een Canadese arts die bestsellers schreef over verslaving, stress en aandachtstoornissen.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen, Philippa Perry

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelend te zijn, geeft Perry op een even directe als geestige manier inzicht in de invloed van je eigen opvoeding op je ouderschap. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor het uiteindelijk goed zal komen. Philippa Perry is al twintig jaar psychotherapeut en schrijver. Ze is verbonden aan The School of Life. Daarnaast is ze tv- en radiopresentator en werkte ze mee aan vele documentaires. Ze woont in Londen met haar echtgenoot, de kunstenaar Grayson Perry, met wie ze een volwassen dochter heeft.

Michelle van Aken – de la Bije

Michelle voert haar praktijk in Malden. Kijk op haar website voor alle info. Michelle is therapeut en docent aan het Upledger Instituut.

Maarten Slutter

De praktijk van Maarten vind je in Arnhem. Neem hier een kijkje op zijn website. Maarten is therapeut en docent aan het Upledger Instituut.

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

XXX Nathalie

Michelle van Aken – de la Bije

Michelle voert haar praktijk in Malden. Kijk op haar website voor alle info. Michelle is therapeut en docent aan het Upledger Instituut.

Maarten Slutter

De praktijk van Maarten vind je in Arnhem. Neem hier een kijkje op zijn website. Maarten is therapeut en docent aan het Upledger Instituut.

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

XXX Nathalie