kaakklemmen of: bruxisme

oorzaken & oplossingen volgens de Chinese Geneeswijzen en Acupunctuur

EEN GESPREK MET BRECHTJE SEBREGTS

Je kaken stijf op elkaar klemmen. Dat doet iedereen wel eens. Maar als je dit veel doet, bewust of onbewust, of daarbij tandenknarst, kunnen er nare fysieke klachten ontstaan.

Brechtje Sebregts ziet regelmatig in haar acupunctuurpraktijk in Leiden mensen met klachten als hoofdpijn, kaakpijn of zelfs kapotte tanden. In deze podcast vertelt zij over de oorzaak; kaakklemmen, ook wel bruxisme genoemd. 

Brechtje vertelt waardoor kaakklemmen kan ontstaan, wat jij er zelf aan kunt doen en hoe acupunctuur je kan helpen bij het laten afnemen of verdwijnen van klachten.

Press play!

over 47 minuten weet jij dit ook!

In haar onlangs in The Journal of Chinese Medicine verschenen artikel “Spuug het uit of slik het door” wordt helemaal duidelijk hoe het emotionele aspect volgens Brechtje direct van invloed is op het kaakklemmen en tandenknarsen. Razend interessante materie, waar ik haar in deze podcast uitgebreid over kon bevragen.

acupuncturiste Brechtje Sebregts over kaakklemmen

In haar knusse praktijk in Leiden behandelt acupuncturiste Brechtje al ruim tien jaar mensen met uiteenlopende klachten. Daarnaast geeft zij colleges aan de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai en de TCMA, en schrijft ze over haar vak. Zo publiceerde ze o.a. in het Journal of Chinese Medicine. Dan ben je niet de minste.

Ik was dan ook ontzettend blij dat Brechtje haar expertise over kaakklemmen wilde delen met House of Qi.

Brechtje werkt net als ik vanuit de visie dat het fysieke en het emotionele verschillende uitingen zijn van één geheel. Het onderscheid tussen lichaam en geest is er immers binnen de Chinese Geneeskunde niet. Zij stelt dan ook altijd de vraag; wat is de emotionele kant achter de klacht? Vanuit het emotionele aspect of gedrag, kijkt Brechtje vervolgens welke relatie er is tussen de fysieke klacht en de emotionele kant.

“Je ergens in vastbijten omdat je boos bent, koppig bent, onmacht voelt, of verbitterd en vastberaden een doel nastreeft (waarvan je eigenlijk ook weet dat het niet reëel is), piekeren over alles wat je moet doen of over de hulp die je eigenlijk had verwacht te krijgen. Talloze voorbeelden die laten zien dat er geen beweging meer is, je zit vast. En dan zeg ik: Tijd om het uit te spugen of door te slikken!”

HOE KAAKKLEMMEN ZICH UIT

Bruxisme, kaakklemmen, kan ‘s nachts maar ook overdag gebeuren. Overdag zie je vaak als er spanningen zijn dat mensen hun tanden op elkaar bijten en ook echt voelen dat zij bijten of klemmen. ‘S nachts horen partners vaak de ander tandenknarsen. 

Op zo’n moment zet je eigenlijk je energie vast. Maar…, wat zie je en voel je dan?

Kaakklemmen en knarsen geeft vaak pijn, dat werkt door in de spieren in je gezicht. Dat voel je, als een verharding in de spier, je ziet harde mondtrekken of opgetrokken schouders. Je voelt veel pijn in je hoofd of gezicht en kunt er zelfs spierpijn van voelen. Ook de holtes onder de ogen kunnen zeer doen door kaakklemmen en knarsen. 

Brechtje ziet mensen in haar kliniek die specifiek komen met deze klachten, maar ook mensen die met fysieke klachten komen waar Brechtje vaststelt dat kaakklemmen de oorzaak is van die klachten.

KAAKKLEMMEN HEEFT FYSIEKE EN EMOTIONELE OORZAKEN

En dan rijst de vraag waar de oorzaak dan precies in ligt bij het kaakklemmen…

Fysieke oorzaken zijn bijvoorbeeld de gebitsstand, maar ook voedsel of medicatie kunnen redenen zijn om te klemmen met je kaken. En wist je dat antidepressiva, maar ook roken en koffie drinken kaakklemmen kunnen veroorzaken?

Daarnaast vertelt de Chinese Geneeskunde dat piekeren, maar ook je ergens compleet in vastbijten of andere psychosomatische uitingen kaakklemmen veroorzaakt. Brechtje ziet dit laatste veel terug als de onderliggende oorzaak voor kaakklemmen bij mensen die zij ziet in haar praktijk.

HOE KAAKKLEMMEN JE LEVEN KAN BEHEERSEN

In de podcast vertelde Brechtje over een jonge vrouw die bij haar terechtkwam. Deze vrouw had al van alles geprobeerd tegen het kaakklemmen. Ze had inmiddels implantaten, gevulde kiezen, ervaarde pijn de hele dag en dit beheerste haar leven volledig. 

Brechtje besloot om met haar terug te gaan naar de kern; waar is het begonnen? De vrouw vertelde dat het al lag in haar kindertijd en rond haar 30e de klachten toenamen toen er relatieproblemen ontstonden.

“Als ik in slaap val, gaat de boel op slot. Letterlijk op slot.” 

Brechtje zocht samen met haar waar in haar systeem de disbalans zat. Iets wat ik ook altijd meeneem tijdens mijn acupunctuursessies. Deze jonge vrouw bleek geen ruimte in te nemen binnen het gezin voor zichzelf. Haar doelen en ambities waren ondergeschikt. Haar behoefte lag in grenzen stellen en zichzelf professioneel ontwikkelen. 

En wat er gebeurde toen zijn voor zichzelf koos? Het kaakklemmen werd minder.

KAAKKLEMMEN EN ACUPUNCTUUR, ‘A MATCH MADE IN HEAVEN’

Naast het belichten van de emotionele aspecten die bijdroegen aan het  kaakklemmen, gaf Brechtje deze vrouw ook diverse acupunctuurbehandelingen gericht op de kaak, nek en schouders.

Maar welke acupunctuurpunten gebruik je dan? En waarom zit die naald nu daar als je kaakklemmen wilt behandelen? Brechtje vertelde hier uitgebreid over;

“ Wanneer er spanning zit op het kaakgebied, wil je daar een vrije beweging uitnodigen. Ik wacht dan ook totdat de spier zich daar ontspant, waarna ik er een naaldje in zet. Wanneer dan de naald wordt geplaatst, valt die spanning weg. Mensen voelen dan vaak warmte en de ontspanning in het gebied dat je behandelt. Deze vrouw begon dan echt haar kaak te openen en te sluiten en je zag hier de beweging van energie”.

KLACHTEN DOOR KAAKKLEMMEN DIE JE MET ACUPUNCTUUR KUNT VERMINDEREN ZIJN:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid 
  • pijn in tanden en kaken
  • slijtage en stuk gaan van tanden

Hoe dat dan precies werkt? Brechtje legde dit uit aan de hand van verschillende acupunctuurpunten die men gebruikt in de Chinese geneeskunst om bijvoorbeeld kaakklemmen te beïnvloeden.

GALBLAAS 12 EN 20 BRENGEN ONTSPANNING

In de podcast vertelt Brechtje over twee punten op de Galblaasmeridiaan die je met acupunctuur kunt behandelen om te zorgen dat de kaak ontspant.

Galbaas 12 (WÁNGǓ – Mastoid Process完骨) zit achter je oor. In de Chinese Geneeskunde vertalen we dit naar ‘vastgelopen in het hoofd’. Vanuit de psychosomatiek kun je dus uitleggen dat iemand vast zit, stagneert en besluiteloos is. In een impasse zit . Wat je dan ziet is dan een machteloze vorm van woede. Galblaas 12 geeft dus de beweging waardoor je uit de impasse komt, een beslissing neemt en weer in gang komt.”

Brechtje vertelt hoe de Chinese geneeskunde van het energetische concept uitgaat en dat je daarbij punten kiest die het gebied behandelen. Je kunt bij kaakklemmen dichtbij de kaak gaan zitten, maar ook  juist veraf (bij de voet). Je gaat dan juist aan het andere einde van de Galblaasmeridiaan zitten. De hele zijkant van het lijf beslaat deze meridiaan. 

En wat ik dan weer heel grappig vind: de Galblaasmeridiaan heeft dus een zig zag structuur. Brechtje legt dan ook meteen de link: een beslissing neem je vaak als een soort “donderslag bij heldere hemel” En die meridiaan zigzagt ook, alsof de bliksem dus inslaat. Geinig, toch? Ik hou zou van deze rake toevalligheden.

Galblaas 20 (FĒNGCHÍ – Wind Pool風池) zit aan de rand van je schedel, achter. “De poel van de wind”. Wind is een ziekmakende factor vanuit de Chinese geneeskunde, veroorzaakt verkoudheid of griep. Wanneer er een blokkade zit bij Galblaas 20, bijvoorbeeld door aangespannen spieren bij je kaak en nek, dan voel je dit bij het punt achterop je schedel. 

Zit hier een blokkade dan kun je volgens de Chinese Geneeskunde met je hoofd niet voelen wat er in je lijf gebeurt en vanuit je lijf kun je de signalen niet naar je hoofd doorgeven. In de psychosomatiek zie je dan terug dat jij wel allemaal plannen kunt maken, maar letterlijk iets doen lukt dan niet. Aan dat gedrag zie je dan dat er een blokkade kan zijn. 

PIEKEREN EN JE ZORGEN MAKEN WAKKERT BRUXISME AAN

“Mensen die zich zorgen maken en piekeren doen aan herkauwen. Dat ligt in de maag. Dan zie je ook vaak dat deze mensen kaakklemmen”, vertelt Brechtje. Dit uit zich met een vol gevoel hebben in de buik, letterlijk opboeren en continue maagpijn voelen. 

Ook dan uit spanning zich hiervandaan in het kaakgebied. Een acupuncturist kan zich dan richten op de maagmeridiaan, hier verlicht je de spanning en kies je de punten uit die passen bij het mentale aspect, bijvoorbeeld problemen als ‘denken in kringetjes’. 

Neem Maag 6 (Stomach 6 – JIÁCHĒ – Jaw Bone – 頰車). Dit punt heeft als naam “De Draaischijf van de Kaak” als mensen vastlopen en niet uit het piekeren komen, dan slingert Maag 6 het draaien weer aan.

Dit punt kun je naast behandelen met acupunctuur ook zelf masseren. Ook met Gua sha – technieken in het gezicht raak je dit punt. Hiermee zal je gezicht en kaak ontspannen.

Je gebruikt deze Maagmeridiaan o.a. voor behandelingen bij spanningsklachten, heupklachten, kuit- of knieklachten en dus ook kaakklachten.

LEVEN ZONDER KAAKKLEMMEN

Je kunt dus klachten voortkomend uit kaakklemmen en tandenknarsen terugbrengen, zodat nare gevolgen als ontstekingen of verschrikkelijke hoofdpijn wegblijven.

Dat kan met acupunctuur en door zelf je bewust te worden van de onderliggende oorzaken. Brechtje verwoorde het mooi; “Maak het concreter dan alleen; “Ik ervaar pijn” en vraag tot waar je invloed hebt en waar deze invloed ophoudt. Het helpt je soms om los te laten. Zodra je inzicht hebt in wat er aan de hand is, komt er beweging.”

Het mooie van acupunctuur is dat je werkt naar ontspanning en daarmee creëer je ruimte voor iemand om bijvoorbeeld wel beslissingen te nemen of zorgen los te laten. Als je relaxt de ruimte hebt, kijk je anders hiernaar. Daar ligt een weg naar je uiteindelijke genezing.

En ben je benieuwd wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak voor een virtuele kennismaking.

kaakklemmen of: bruxisme

oorzaken & oplossingen volgens de Chinese Geneeswijzen en Acupunctuur

EEN GESPREK MET BRECHTJE SEBREGTS

Je kaken stijf op elkaar klemmen. Dat doet iedereen wel eens. Maar als je dit veel doet, bewust of onbewust, of daarbij tandenknarst, kunnen er nare fysieke klachten ontstaan.

Brechtje Sebregts ziet regelmatig in haar acupunctuurpraktijk in Leiden mensen met klachten als hoofdpijn, kaakpijn of zelfs kapotte tanden. In deze podcast vertelt zij over de oorzaak; kaakklemmen, ook wel bruxisme genoemd. 

Brechtje vertelt waardoor kaakklemmen kan ontstaan, wat jij er zelf aan kunt doen en hoe acupunctuur je kan helpen bij het laten afnemen of verdwijnen van klachten.

Press play!

over 47 minuten weet jij dit ook!

In haar onlangs in The Journal of Chinese Medicine verschenen artikel “Spuug het uit of slik het door” wordt helemaal duidelijk hoe het emotionele aspect volgens Brechtje direct van invloed is op het kaakklemmen en tandenknarsen. Razend interessante materie, waar ik haar in deze podcast uitgebreid over kon bevragen.

acupuncturiste Brechtje Sebregts over kaakklemmen

In haar knusse praktijk in Leiden behandelt acupuncturiste Brechtje al ruim tien jaar mensen met uiteenlopende klachten. Daarnaast geeft zij colleges aan de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai en de TCMA, en schrijft ze over haar vak. Zo publiceerde ze o.a. in het Journal of Chinese Medicine. Dan ben je niet de minste.

Ik was dan ook ontzettend blij dat Brechtje haar expertise over kaakklemmen wilde delen met House of Qi.

Brechtje werkt net als ik vanuit de visie dat het fysieke en het emotionele verschillende uitingen zijn van één geheel. Het onderscheid tussen lichaam en geest is er immers binnen de Chinese Geneeskunde niet. Zij stelt dan ook altijd de vraag; wat is de emotionele kant achter de klacht? Vanuit het emotionele aspect of gedrag, kijkt Brechtje vervolgens welke relatie er is tussen de fysieke klacht en de emotionele kant.

“Je ergens in vastbijten omdat je boos bent, koppig bent, onmacht voelt, of verbitterd en vastberaden een doel nastreeft (waarvan je eigenlijk ook weet dat het niet reëel is), piekeren over alles wat je moet doen of over de hulp die je eigenlijk had verwacht te krijgen. Talloze voorbeelden die laten zien dat er geen beweging meer is, je zit vast. En dan zeg ik: Tijd om het uit te spugen of door te slikken!”

HOE KAAKKLEMMEN ZICH UIT

Bruxisme, kaakklemmen, kan ‘s nachts maar ook overdag gebeuren. Overdag zie je vaak als er spanningen zijn dat mensen hun tanden op elkaar bijten en ook echt voelen dat zij bijten of klemmen. ‘S nachts horen partners vaak de ander tandenknarsen. 

Op zo’n moment zet je eigenlijk je energie vast. Maar…, wat zie je en voel je dan?

Kaakklemmen en knarsen geeft vaak pijn, dat werkt door in de spieren in je gezicht. Dat voel je, als een verharding in de spier, je ziet harde mondtrekken of opgetrokken schouders. Je voelt veel pijn in je hoofd of gezicht en kunt er zelfs spierpijn van voelen. Ook de holtes onder de ogen kunnen zeer doen door kaakklemmen en knarsen. 

Brechtje ziet mensen in haar kliniek die specifiek komen met deze klachten, maar ook mensen die met fysieke klachten komen waar Brechtje vaststelt dat kaakklemmen de oorzaak is van die klachten.

KAAKKLEMMEN HEEFT FYSIEKE EN EMOTIONELE OORZAKEN

En dan rijst de vraag waar de oorzaak dan precies in ligt bij het kaakklemmen…

Fysieke oorzaken zijn bijvoorbeeld de gebitsstand, maar ook voedsel of medicatie kunnen redenen zijn om te klemmen met je kaken. En wist je dat antidepressiva, maar ook roken en koffie drinken kaakklemmen kunnen veroorzaken?

Daarnaast vertelt de Chinese Geneeskunde dat piekeren, maar ook je ergens compleet in vastbijten of andere psychosomatische uitingen kaakklemmen veroorzaakt. Brechtje ziet dit laatste veel terug als de onderliggende oorzaak voor kaakklemmen bij mensen die zij ziet in haar praktijk.

HOE KAAKKLEMMEN JE LEVEN KAN BEHEERSEN

In de podcast vertelde Brechtje over een jonge vrouw die bij haar terechtkwam. Deze vrouw had al van alles geprobeerd tegen het kaakklemmen. Ze had inmiddels implantaten, gevulde kiezen, ervaarde pijn de hele dag en dit beheerste haar leven volledig. 

Brechtje besloot om met haar terug te gaan naar de kern; waar is het begonnen? De vrouw vertelde dat het al lag in haar kindertijd en rond haar 30e de klachten toenamen toen er relatieproblemen ontstonden.

“Als ik in slaap val, gaat de boel op slot. Letterlijk op slot.” 

Brechtje zocht samen met haar waar in haar systeem de disbalans zat. Iets wat ik ook altijd meeneem tijdens mijn acupunctuursessies. Deze jonge vrouw bleek geen ruimte in te nemen binnen het gezin voor zichzelf. Haar doelen en ambities waren ondergeschikt. Haar behoefte lag in grenzen stellen en zichzelf professioneel ontwikkelen. 

En wat er gebeurde toen zijn voor zichzelf koos? Het kaakklemmen werd minder.

KAAKKLEMMEN EN ACUPUNCTUUR, ‘A MATCH MADE IN HEAVEN’

Naast het belichten van de emotionele aspecten die bijdroegen aan het  kaakklemmen, gaf Brechtje deze vrouw ook diverse acupunctuurbehandelingen gericht op de kaak, nek en schouders.

Maar welke acupunctuurpunten gebruik je dan? En waarom zit die naald nu daar als je kaakklemmen wilt behandelen? Brechtje vertelde hier uitgebreid over;

“ Wanneer er spanning zit op het kaakgebied, wil je daar een vrije beweging uitnodigen. Ik wacht dan ook totdat de spier zich daar ontspant, waarna ik er een naaldje in zet. Wanneer dan de naald wordt geplaatst, valt die spanning weg. Mensen voelen dan vaak warmte en de ontspanning in het gebied dat je behandelt. Deze vrouw begon dan echt haar kaak te openen en te sluiten en je zag hier de beweging van energie”.

KLACHTEN DOOR KAAKKLEMMEN DIE JE MET ACUPUNCTUUR KUNT VERMINDEREN ZIJN:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid 
  • pijn in tanden en kaken
  • slijtage en stuk gaan van tanden

Hoe dat dan precies werkt? Brechtje legde dit uit aan de hand van verschillende acupunctuurpunten die men gebruikt in de Chinese geneeskunst om bijvoorbeeld kaakklemmen te beïnvloeden.

GALBLAAS 12 EN 20 BRENGEN ONTSPANNING

In de podcast vertelt Brechtje over twee punten op de Galblaasmeridiaan die je met acupunctuur kunt behandelen om te zorgen dat de kaak ontspant.

Galbaas 12 (WÁNGǓ – Mastoid Process完骨) zit achter je oor. In de Chinese Geneeskunde vertalen we dit naar ‘vastgelopen in het hoofd’. Vanuit de psychosomatiek kun je dus uitleggen dat iemand vast zit, stagneert en besluiteloos is. In een impasse zit . Wat je dan ziet is dan een machteloze vorm van woede. Galblaas 12 geeft dus de beweging waardoor je uit de impasse komt, een beslissing neemt en weer in gang komt.”

Brechtje vertelt hoe de Chinese geneeskunde van het energetische concept uitgaat en dat je daarbij punten kiest die het gebied behandelen. Je kunt bij kaakklemmen dichtbij de kaak gaan zitten, maar ook  juist veraf (bij de voet). Je gaat dan juist aan het andere einde van de Galblaasmeridiaan zitten. De hele zijkant van het lijf beslaat deze meridiaan. 

En wat ik dan weer heel grappig vind: de Galblaasmeridiaan heeft dus een zig zag structuur. Brechtje legt dan ook meteen de link: een beslissing neem je vaak als een soort “donderslag bij heldere hemel” En die meridiaan zigzagt ook, alsof de bliksem dus inslaat. Geinig, toch? Ik hou zou van deze rake toevalligheden.

Galblaas 20 (FĒNGCHÍ – Wind Pool風池) zit aan de rand van je schedel, achter. “De poel van de wind”. Wind is een ziekmakende factor vanuit de Chinese geneeskunde, veroorzaakt verkoudheid of griep. Wanneer er een blokkade zit bij Galblaas 20, bijvoorbeeld door aangespannen spieren bij je kaak en nek, dan voel je dit bij het punt achterop je schedel. 

Zit hier een blokkade dan kun je volgens de Chinese Geneeskunde met je hoofd niet voelen wat er in je lijf gebeurt en vanuit je lijf kun je de signalen niet naar je hoofd doorgeven. In de psychosomatiek zie je dan terug dat jij wel allemaal plannen kunt maken, maar letterlijk iets doen lukt dan niet. Aan dat gedrag zie je dan dat er een blokkade kan zijn. 

PIEKEREN EN JE ZORGEN MAKEN WAKKERT BRUXISME AAN

“Mensen die zich zorgen maken en piekeren doen aan herkauwen. Dat ligt in de maag. Dan zie je ook vaak dat deze mensen kaakklemmen”, vertelt Brechtje. Dit uit zich met een vol gevoel hebben in de buik, letterlijk opboeren en continue maagpijn voelen. 

Ook dan uit spanning zich hiervandaan in het kaakgebied. Een acupuncturist kan zich dan richten op de maagmeridiaan, hier verlicht je de spanning en kies je de punten uit die passen bij het mentale aspect, bijvoorbeeld problemen als ‘denken in kringetjes’. 

Neem Maag 6 (Stomach 6 – JIÁCHĒ – Jaw Bone – 頰車). Dit punt heeft als naam “De Draaischijf van de Kaak” als mensen vastlopen en niet uit het piekeren komen, dan slingert Maag 6 het draaien weer aan.

Dit punt kun je naast behandelen met acupunctuur ook zelf masseren. Ook met Gua sha – technieken in het gezicht raak je dit punt. Hiermee zal je gezicht en kaak ontspannen.

Je gebruikt deze Maagmeridiaan o.a. voor behandelingen bij spanningsklachten, heupklachten, kuit- of knieklachten en dus ook kaakklachten.

LEVEN ZONDER KAAKKLEMMEN

Je kunt dus klachten voortkomend uit kaakklemmen en tandenknarsen terugbrengen, zodat nare gevolgen als ontstekingen of verschrikkelijke hoofdpijn wegblijven.

Dat kan met acupunctuur en door zelf je bewust te worden van de onderliggende oorzaken. Brechtje verwoorde het mooi; “Maak het concreter dan alleen; “Ik ervaar pijn” en vraag tot waar je invloed hebt en waar deze invloed ophoudt. Het helpt je soms om los te laten. Zodra je inzicht hebt in wat er aan de hand is, komt er beweging.”

Het mooie van acupunctuur is dat je werkt naar ontspanning en daarmee creëer je ruimte voor iemand om bijvoorbeeld wel beslissingen te nemen of zorgen los te laten. Als je relaxt de ruimte hebt, kijk je anders hiernaar. Daar ligt een weg naar je uiteindelijke genezing.

En ben je benieuwd wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak voor een virtuele kennismaking.

Brechtje Sebregts

Brechtje voert haar praktijk in Leiden. Kijk op haar website voor alle info over haar behandelwijze, artikelen en onderwijsinstelling.

Images acupunctuurpunten: A Manual of Acupuncture, by Peter Deadman and Mazin Al-Khafaji, with Kevin Baker

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

XXX Nathalie

Brechtje Sebregts

Brechtje voert haar praktijk in Leiden. Kijk op haar website voor alle info over haar behandelwijze, artikelen en onderwijsinstelling.

Images acupunctuurpunten: A Manual of Acupuncture, by Peter Deadman and Mazin Al-Khafaji, with Kevin Baker

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

XXX Nathalie