typische vrouwenklachten

een gesprek met Melanie Peters

‘Typische vrouwenklachten’. Ik heb gemengde gevoelens bij deze term. Jij ook? Wanneer een vrouw een kort lontje heeft wordt al gauw een geintje gemaakt “je bent zeker ongesteld”.

Iets anders waar ik me over verbaas is dat we het volstrekt normaal vinden om pijnstillers bij je te hebben in de week van je menstruatie. Volgens Melanie horen vrouwenklachten er helemaal niet bij, en in deze podcast legt ze uit wat ze hiermee bedoelt. Belangrijke informatie voor alle vrouwen.

ACUPUNCTUUR VOOR VROUWEN

Melanie heeft zich binnen Chinese geneeskunde gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen met acupunctuur en leefstijladvies. Ik geniet er van om met collega’s te praten over ons prachtige vak. Zeker als het iemand is die net als Melanie zo veel liefde voelt voor natuurlijke gezondheid en het welzijn van mensen.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we alle informatie ook voor je bij elkaar gezet in deze blog. Dan kun je dit na afloop op je gemak teruglezen. Dus ga er rustig voor zitten, je hoeft niks te missen. Straks weet je dat je niet hoeft door te blijven lopen met vrouwenklachten. Het is helemaal niet fijn, en het kan anders.

over 25 minuten weet jij dit ook!

Speciaal voor jou heeft Melanie haar tips nog eens onder elkaar gezet:

TIP 1: METEN IS WETEN

Hou je cyclus een paar maanden bij om te kijken hoe het verloopt. Noteer daarbij niet alleen de eerste menstruatiedag (dat is dag 1 van de cyclus), maar juist ook deze informatie:
  • heb je pijn voor-, tijdens- of na de menstruatie? Waar zit de pijn?
  • welke kleur heeft je menstruatiebloed gedurende de menstruatie?
  • zitten er stolsels bij het menstruatiebloed?
  • voel je de eisprong (of meet je de eisprong met een ovulatietest)?
  • heb je vruchtbaar slijm net voor de eisprong?
  • heb je lichamelijke klachten na de eisprong, net voor de menstruatie? Zo ja, welke?
  • op welke dagen heb je heel veel energie en op welke dagen juist helemaal niet?
  • vlieg je ergens emotioneel uit de bocht? Zo ja, wat dan? Irritatie, angst, verdriet?
Vergelijk je cyclus eens met de seizoensfases, klopt het bij jou? Zo nee, neem dan contact op met een gespecialiseerde acupuncturist om je te helpen.

TIP 2: ANTICONCEPTIE

Welke anticonceptie gebruik je? Doe je dat uit gewoonte of heb je daar bewust voor gekozen? De pil en de hormoonspiraal worden het meest geadviseerd door huisartsen in Nederland, maar er zijn veel meer alternatieven op de markt die veilig zijn en niet-hormonaal. Gebruik van de pil is bijvoorbeeld niet zonder gevolgen, alleen al op je humeur. Kies bewust!

TIP 3: MENSTRUATIEPRODUCTEN

Maandverband en tampon is alom bekend. Er zijn milieuvriendelijkere alternatieven en ook producten die beter zijn voor je lichaam dan een tampon. De menstruatiecup bijvoorbeeld neemt erg in populariteit toe. Laat je goed informeren zodat je een cup koopt die past bij je lichaam.

Cyclus & Zo

In het magazine Cyclus & Zo van collega Melanie Peters staat een prachtig artikel over alternatieve methoden van anticonceptie. Melanie Peters ken je van onze podcasts over typische vrouwenklachten en over de overgang.

Het magazine staat sowieso bomvol zinvolle artikelen over vrouwengezondheid. Een must-have voor alle vrouwen, moeders en dochters. Mijn advies zou dan ook zijn: lees het magazine, informeer je goed, en maak een bewuste keuze.

Bestel je eigen exemplaar van het magazine hier.

Melanie Peters

De praktijk van Melanie is in het charmante Deventer. Je vindt alle informatie over haar praktijk Acupunctuur voor Vrouwen op haar website.

Heb je vragen over typische vrouwenklachten, of andere gezondheidsvragen? Stuur me dan een mail: nathalie@nathaliekamp.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook je reactie achterlaten onder deze blog.

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

X Nathalie