norman david jansen

de man achter de muziek van house of qi

violist, componist, producent

Voorafgaand aan de lancering van de podcast “House of Qi” vroeg Nathalie me om originele leader muziek te ontwikkelen.

Ik heb verschillende instrumentale uitwerkingen in opdracht geproduceerd. In de zomer van afgelopen jaar bracht ik mijn compositie ‘Vier Seizoenen Impressies’ voor fotofilm, door DOEN Producties uit Hilversum, in première en ik heb het al verschillende keren kunnen uitvoeren. Ook zit ik in het proces om mijn nieuwe muziek in combinatie met zelf geschreven poëzie vooruit te duwen.

Om de muziek voor House of Qi te creëren bedacht ik een tijdlijn om mee te werken, waarin de verschillende stadia op weg naar het eindresultaat konden worden opgenomen.

het proces

stap 1: het in kaart brengen van de identiteit

De eerste stap was om Nathalie, die ik al vanuit mijn jeugd ken, nu nog eens goed te leren kennen. Met name voor wat betreft haar ideeën en doelen rondom dit nieuw te starten medium.

stap 2: de demo’s

De volgende stap bestond uit het maken van 3 verschillende pré- producties of demo’s van elk 35 seconden. Hieruit kon Nathalie een eerste  keuze maken. Zo werd duidelijk wat de algemene sfeer van de muziek zou kunnen worden, met een begin, een midden en een eind.

Uit de afstemming op de energie van de persoon met wie ik in deze te maken had, borrelden als het ware ‘vanzelf’ muzikale ideeën op. Dit leverde muziek op, die niet als 13 in een dozijn op basis van vaste schema’s en patronen werd geproduceerd. Het werd een organisch geheel op basis van oorspronkelijke creativiteit.

In wezen werden dit drie originele composities, die elk op een andere manier de kern van de boodschap probeerden te treffen waar het bij deze podcast-serie om draait. Door de mogelijkheden die ik ter beschikking heb konden deze al een gaaf compleet te beluisteren indruk bieden.

stap 3: de keuze voor het thema

Na het maken van een keuze voor een thema, ging ik weer aan de slag om de gekozen demo verder uit te werken en zo dicht mogelijk op de huid van de bedoeling van de boodschap komen. Na wat heen en weer luisteren en de vinger strak aan de pols te houden, ontwikkelde dit zich in no- time tot de uiteindelijk goed bevonden leader muziek.

Dit thema kan nu naar believen in de loop van de tijd worden aangepast om bij verschillende gelegenheden te kunnen worden toegepast om verscheidenheid in sferen te creëren. Net als bij filmmuziek, waarbij hetzelfde thema eerst een achtervolgings-scene, dan een romantische liefdes-scene en dan weer het ‘buiten zetten van de afvalbak’ muzikaal kan ondersteunen.

stap 4: de onverwachte wending naar het eindproduct: de muzikale sfeer van House of Qi

In het verloop van het project bleek een ander thema uit de 3 voorbeelden ontzettend goed bij een van de onderwerpen aan te sluiten. Dit vroeg om net een andere sfeer. Het eerste thema zou dan een Leader worden, ofwel de introductiemuziek. Het andere stuk kan bij andere onderwerpen worden gebruikt. Zo hebben we heel wat geëxperimenteerd om tot het mooist mogelijke resultaat te komen. Hierbij bliijft het doel dat de muziek, door een veranderende sfeer, het onderwerp goed in het licht kan zetten.

Want daar gaat het natuurlijk om, dat je alle talent, kennis en kunde inbrengt om iets te maken wat boven het gewone of gemiddelde uitstijgt. Dit alles om te komen tot een herkenbare muzikale drager van een boodschap, die in het geval van House of Qi in essentie is bedoeld om mensen te helpen beter voor zichzelf en hun gezondheid te laten zorgen.

nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan componeren?

Mocht je ook interesse hebben in zo’n persoonlijke muzikale drager van je identiteit of boodschap, neem dan gerust contact op. Dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden en aanknopingspunten.
Norman David Jansen
norman.d.jansen@gmail.com

Bedankt voor het lezen van m’n blog!

X Nathalie