burn-out

een gesprek met Aramik Garabidian

In mei van dit jaar volgde ik een webinar over online communicatie en Linkedin. Dit werd gegeven door Aramik, de Linkedin specialist. Zijn schijnbaar tomeloze energie spatte van het scherm. Toen hij tussen neus en lippen door vertelde dat hij meerdere keren in een flinke burn-out was geraakt wilde ik meer weten.

burn-out in Nederland

Volgens de cijfers van het CBS hebben 1,4 miljoen mensen burn-out verschijnselen. De impact hiervan op alle facetten van ons leven kan enorm zijn. In mijn praktijk voor acupunctuur komen met grote regelmaat mensen met een hulpvraag rond burnout. Slapeloosheid, onrust, depressie, intense vermoeidheid. Het zijn klachten die ik dagelijks tegenkom in mijn praktijk, en dit gaat me aan het hart. Toen Aramik me liet weten dat hij bereid was om zijn ervaring te delen in de podcast greep ik die kans met beide handen aan. We kunnen zo veel leren van de ervaring van anderen.

Luister naar zijn verhaal. Het is een VOL verhaal! Aramik is duidelijk een man met passie en ambitie. Hij heeft confronterende lessen geleerd waarin je wellicht jezelf herkent, of iemand die je lief is en worstelt met het managen van zijn of haar grenzen en energie. Want daarin ligt de sleutel volgens Aramik om te kunnen leven vanuit je hart, vanuit purpose.

over 34 minuten weet jij dit ook!

wat is een burn-out?

Wat is een burn-out? In het algemeen wordt hiermee letterlijk het gevoel bedoeld van opgebrand zijn, en geen energie of motivatie meer hebben voor je dagelijkse bezigheden zoals je werk. Veel mensen met een burn-out slapen slecht, of kunnen juist de hele dag wel slapen. Je concentratievermogen neemt af, je bent prikkelbaar, misschien huil je sneller dan normaal. Vrouwen met burn-out kunnen dit merken aan hun cyclus die verandert, deze blijft uit of komt ineens heel vaak voor. Bij zowel mannen als vrouwen kan het libido afnemen. Vaak is van buiten ook van alles zichtbaar; je sprankeling kan afnemen, je huid en je haar kunnen dof worden, je ogen kunnen dof of leeg lijken. Het is duidelijk dat dit een situatie is die je niet lang wilt ervaren.

Mensen die graag hard werken, een druk sociaal leven hebben, moeilijk nee kunnen zeggen en hun grenzen niet goed kunnen aangeven of niet herkennen, dit zijn mensen die ongemerkt op kunnen branden. Alles lijkt aantrekkelijk en belangrijk, de agenda is overvol, maar wanneer er ergens in het leven onverwacht een extra uitdaging zich aandoet is het niet meer vol te houden. Wanneer je dan je grens niet kent kan een burn-out op de loer liggen.

hulp bij burn-out

Wanneer je bovenstaande klachten hebt, neem dan sowieso contact op met je huisarts. Een dergelijk traject wil je niet in je eentje aangaan, zeker niet als je in het algemeen al moeite hebt met het voelen van je eigen grens.

visie volgens de traditionele Chinese geneeskunde, yin en yang

Binnen de Chinese Geneeskunde draait het om balans. Yin en Yang. Zo binnen, zo buiten. Gezondheid is het vermogen van je hele systeem, lichaam/geest, om temidden van alles wat er in je en om je heen gebeurt steeds weer die balans te hervinden. Dus, de balans tussen je kracht, je energie, en wat er gebeurt. Is het een drukke tijd, wordt er veel van je gevraagd of vraag je veel van jezelf? Dan kun je om dat te compenseren extra rustmomenten inbouwen, en momenten waarin je zorgeloos plezier hebt. Lachen met je vrienden. Verbruik je veel fysieke energie, bijvoorbeeld door veel sporten, je huis verbouwen, let dan extra op de waarde van je voeding. En ook: ontspan, rust uit. Dit zijn simpele voorbeelden, maar het principe is: herken bij jezelf wanneer je veel energie verbruikt (yang) en zorg dan voor ontspanning (yin), laad de batterij op. Daarvoor is het dus belangrijk dat je je bewust bent van je energie en je energie verbruik, hét thema van House of Qi. En, de rode draad in het verhaal van Aramik. Leer jezelf kennen, zorg voor jezelf.

je basisenergie en je dagelijkse energie

Binnen Chinese Geneeskunde is het niersysteem gekoppeld aan de emotie wilskracht en ambitie. En het niersysteem bewaart je kostbare voorhemelse basisenergie, je ‘Jing’. Dit is kort gezegd je fundament, je basis, hier wordt je mee geboren en dit kun je niet aanvullen, maar je verbruikt het langzaam en je moet hier je hele leven mee doen. Je dagelijkse energie (het domein van de maag-, milt- en longmeridiaansystemen) daarentegen haal je uit je voeding en je ademhaling, en als je gezond leeft en in balans bent dan levert dit je voldoende brandstof voor je om dagelijkse dingen te doen. Echter, wanneer je te veel van jezelf vergt, dan is die dagelijkse energie niet voldoende, en ga je je basisenergie gebruiken. We noemen dit ook wel ‘ik zit aan mijn reserves’. Dat is voor de korte termijn nog niet zo’n probleem, maar wanneer je dat langer doet dan verbruik je je basis die je dus niet kunt aanvullen. En dat ga je merken! Je kunt bijvoorbeeld nog zo veel slapen maar je blijft moe. Je veerkracht neemt af, je spijsverteringssysteem kan onder druk komen te staan waardoor je ook niet meer alle voedingstoffen uit je voeding haalt.

stagnatie

Stress doet energie stagneren, en ineens krijg je allerlei vage klachten. Vaak beïnvloedt stagnatie je darmen; je kunt niet goed naar het toilet, of je moet juist heel vaak en je ontlasting wordt breiïg. En ook; je spirit, je levenslust lijkt te verminderen. Het is dus zaak om dit aan te kijken op alle niveau’s en niet alleen te kijken naar je werk, waar vaak de oorzaak wordt gezocht. Kijk ook naar je voeding, beweeg voldoende (maar niet te zwaar), zorg voor voldoende nachtrust. En kijk kritisch naar je agenda, is er ruimte voor ontspanning, voor ‘even niks’? Is er ruimte voor leuke activiteiten met mensen waar je je fijn bij voelt? Is het tijd om wrok en onzekerheden aan te kijken?

Tip: op 7 juli start The Invitation, een online sociaal experiment en initiatief van Juno Burger en mijzelf, waarin je uitgenodigd wordt om anders om te gaan met ‘Je Favoriete Probleem’. The Invitation geeft inzichten, tips & tricks én community. DOE JE MEE?
Acupunctuur kan je helpen je energie te laten bewegen, te ontspannen en om de balans te helpen herstellen tussen de verschillende meridiaan- en orgaansystemen. Het kan ook prima samen met andere behandelmethoden. Hou je niet van naalden? Kijk dan op deze website naar de blogs en podcasts voor meer informatie over bijvoorbeeld Qigong, meditatie, mindfulness en supplementen.

de stappen die Aramik heeft ondernomen

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, een geweldsincident of een heftige emotionele ervaring. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Wat veel gebeurt wanneer een gebeurtenis erg heftig voor je was, is dat je lichaam daarna steeds een heel reactiesysteem laat optreden wanneer er iets gebeurt dat daar maar een beetje op dreigt te lijken. Het mooie van EMDR is dat deze methode die automatische stressreactie vrij snel kan ‘ontkoppelen’ waardoor je in je dagelijkse leven niet steeds weer in alarmstaat komt wanneer dit niet nodig is. Er zijn meestal niet veel behandelingen nodig vanwege deze specifieke methodiek. Uit persoonlijke ervaring kan ik bevestigen hoe krachtig dit werkt, en hoe fijn dit is. EMDR wordt gepraktiseerd door speciaal daarvoor opgeleide therapeuten. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Vereniging EMDR Nederland.

EFT

Emotional Freedom Techniques werken ook op die ‘ontkoppeling’ van een ervaring die traumatisch voor je was, en een automatisch terugkerende reactie. EFT, of ‘tapping’ is het kloppen op bepaalde energiepunten en dit is iets wat je kunt doen bij een therapeut, maar je kunt het ook bij jezelf doen en ook dan is het krachtig en effectief. Op deze website van Gabrielle Rutten vind je veel informatie over EFT.

liefde

Uit het verhaal van Aramik kun je duidelijk leren hoe veel invloed het heeft op je gezondheid en welzijn als je jezelf leert kennen, en als je weet waar jouw eigen hart sneller van gaat slaan. Uit het verlangen naar waardering en verbondenheid hebben we soms de neiging ons te veel aan te passen aan wat we denken dat van ons verwacht wordt. Dit kan je ook laten opbranden, je voelt je leeg, want je mist… je eigen bezieling. En vergeet nooit: de mensen die echt bij je passen vertellen je liefdevol de waarheid, en willen bij je zijn om wie we echt zijn. En omgekeerd; hoe lief iemand ook voor je is en hoe ideaal het plaatje ook lijkt, je wordt pas echt gelukkig wanneer je je hart deelt met iemand bij wie jij jezelf durft te zijn en waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

meditatie

Aramik vertelt dat hij dagelijks luistert naar geleide meditaties voor ontspanning. De meditatie die hij noemt in de podcast is van Michael Pilarczyk. Dit is de website van Michael Pilarczyk, en hier vind je nog veel meer suggesties om je mooiste leven te leven zoals zijn boeken, meditaties, online programma en live events.

inspirators

Aramik haalt in de podcast quotes aan van Roy Martina (“We need to remember”) en Brendon Burchard (“Did I live, did I love, did I matter?”). Bezoek hun websites om kennis te maken met hun werk en laat je inspireren!

energiemanagement en reflectie – de belangrijkste levenslessen van Aramik

“We zijn hier om van de wereld een betere plek te maken, om deze mooier achter te laten.”

  1. Zorg voor voldoende vrije tijd
  2. Neem elke week een half uur of een uur de tijd om te reflecteren en evalueren: wat ging goed deze week, wat ging niet goed? Verander je handelen en pas je koers aan waar het niet goed ging, en, verheug je in wat goed ging!
Wil je meer weten over Aramik Garabidian? Je vindt hem op Linkedin

Aramik, dank je voor je openhartigheid. En lieve lezer, dankjewel voor het lezen van m’n blog!
XXX Nathalie