mindfullness op high care

een gesprek met Jan Willem

hoe gaat het met jou in deze tijd van corona?

Hoe vaak heb jij die vraag niet gehoord of gesteld in de afgelopen maanden? Ons hele land is geraakt door corona en de maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Ook onze salon, Loft Lifestyle Salon, was 2 maanden dicht. Gelukkig zijn we al weer 3 weken open. Om aan de vraag te kunnen voldoen ben ik weer even volop bezig met haarkleurbehandelingen voor onze geduldige klanten.

Zo ook Chantal. Terwijl ik met m’n folies high lights in haar haar maakte, ging ons gesprek over hoe we deze maanden beleefden. Chantal vertelde over haar HR werk vanuit huis, en over haar goede vriend Jan Willem. En daar was ik even niet op voorbereid.

Jan Willem

Chantal vertelde dat Jan Willem ziek werd door het virus. En hoe hij op High Care terecht kwam in het Meander ziekenhuis in Amersfoort en daar samen met de artsen, verplegers en fysiotherapeuten moest vechten voor zijn leven. Maar niet alleen voor zijn eigen leven. Jan Willem wilde maar 1 ding; zo snel mogelijk het ziekenhuis uit om weer te kunnen zorgen voor zijn vader. Zijn vader was ook ernstig ziek door corona. En zelfs dat was niet de enige reden waarom Jan Willem bij hem wilde zijn. In deze nachtmerrie had Jan Willem zijn moeder al verloren aan het virus.

de strijd voor zijn leven

Vergeleken bij dit verhaal was het sluiten van onze salon natuurlijk slechts een uitdaging. Chantal vertelde verder over Jan Willem. En toen zei ze iets dat me enorm triggerde. In zijn dagenlange overlevingsstrijd op High Care was het voor hem bijna onmogelijk om zijn ademhaling onder controle te houden. Zijn door het virus aangedane longen waren gevuld met slijm. Maar zelfstandig ademen is van cruciaal belang om er voor te zorgen dat er voldoende zuurstof naar je bloed komt. Eerder kun je niet denken aan herstel, laat staan aan naar huis gaan. Er werden talloze pogingen gedaan om hem zo ver te krijgen, niets lukte.

mindfulness, het keerpunt

Tot het moment dat een fysiotherapeute bij hem kwam en het over een andere boeg gooide. Ze wilde een nieuwe oefening met hem doen, en dit bleek het keerpunt. De oefening was Mindfulness. Ik was verbluft en opgetogen tegelijk toen ik dit hoorde. Ik heb Jan Willem meteen gebeld, en hij aarzelde geen moment om zijn ervaring met mij te delen. Luister naar deze podcast, Jan Willem vertelt je zijn verhaal.

over 28 minuten weet jij dit ook!

mindfulness

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. In mijn idee is mindfulness een vorm van, of een andere benaming voor meditatie. Mediteren is de oefening om met je aandacht te zijn bij je bron, je levensenergie. Daar zit je grootste kracht, je diepste liefde, intelligentie en wijsheid. En je zelfgenezende vermogen.

mindfulness cursussen

Mindfulness kun je leren in cursussen die door heel Nederland worden gegeven. Google maar eens op Mindfulness en je vindt direct adressen bij jou in de buurt. Het programma omvat 8 lessen, 8 bijeenkomsten. En in deze tijd is er natuurlijk ook een groot aanbod van online trainingen. Het mooie van deze trainingen is dat iedereen kan instappen. Of je nu bekend bent met meditatie of niet.

mindfulness app

Wil je liever direct aan de slag met een app? Ook dat kan. Kijk bijvoorbeeld naar de VGZ app waarover Jan Willem vertelt. Voel je je gespannen,  onrustig? Download een Mindfulness app en laat je leiden. Zoals Jan Willem vertelt gaf hij zich helemaal over. Dat is meteen ook de sleutel. Misschien is overgave de laatste en enige optie in een situatie zoals die van Jan Willem. Maar ook in je dagelijkse dingen zijn momenten van overgave aan rust en stilte en de bewustwording van je energie mogelijk, en enorm helend. Dus geef het een kans.

meer weten over meditatie?

Wil je meer horen over meditatie? In aflevering 1 en 4 van House of Qi Podcast vertellen Anouk en ik meer over meditatie en de effecten op onze fysieke en emotionele gezondheid. En aflevering 3 met Anne Hering gaat over Zhingeng Qigong. Dit wordt ook meditatie in beweging genoemd. Ook kun je rechts op deze webpagina mijn gratis e-book downloaden met links naar meditatievormen en apps.

COVID-19 en Qigong

Een acupuncturist die ik enorm bewonder is Janice Hadlock. Zij verricht baanbrekend onderzoek op het gebied van acupunctuur bij Parkinsons en Asthma. Zij legt de relatie bloot tussen de verstoorde patronen van energie in de meridianen en de patronen van deze ziekteprocessen. Een manier om qi in de meridianen te bewegen is Qigong, zoals je in aflevering 3 met Anne Hering hoort. Janice heeft de verstoring in de patronen van de energie door corona onderzocht. Op deze basis heeft zij een aantal eenvoudige oefeningen opgetekend waarmee je zelf de energiestroom in deze gebieden kunt stimuleren. Ga naar haar website en download de Pdf met de beschrijving en de oefeningen. En geef het ook vooral door in je omgeving!!

Jan Willem

Dankjewel voor de openheid waarmee je je ervaring zonder aarzeling met me wilde delen. Ik weet zeker dat iedereen die je verhaal hoort net zo geraakt zal zijn door je strijdlust en je kwetsbaarheid als ik.

Het is mijn wens dat we hiermee met elkaar kunnen bijdragen aan meer ruimte voor de weldaad van meditatie en mindfulness. Ook in de reguliere zorg, en eigenlijk overal in het dagelijkse leven.

Heb je vragen? Stuur me dan een mail: nathalie@nathaliekamp.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook je reactie achterlaten onder deze blog.

bedankt voor het lezen van m’n blog,
xxx Nathalie